open-navfaktor-logo
search
Šta djeca uče
Ministarstvo za obrazovanje KS o spornom udžbeniku: Odobren je 2008, uputit ćemo protest i tražiti reviziju
U vezi s udžbenikom Društvo za 5. razred osnovne škole, izdavača "Bosanska knjiga", u kojem je navedeno da je "Bosna i Hercegovina samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica njenih konstitutivnih naroda s demokratskim državnim uređenjem", Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo informira javnost da se ovaj udžbenik nalazi na spisku odobrenih udžbenika Federalnog ministarstva za obrazovanje i nauku, te da je odobren 2008. godine. 
12.09.2023. u 11:47
get url
text

VEZANI TEKST - Kapidžić traži odgovornost: Djeca u osnovnoj školi uče da je BiH "državna zajednica"

- Izdavaču navedenog udžbenika uputit ćemo protest zbog navedenog propusta, kao i akt Federalnom ministarstvu za obrazovanje i nauku kako bi izvršilo reviziju spiska odobrenih udžbenika. Navedeni propust jedan je u nizu koji ukazuje na institucionalnu nebrigu i zapuštenost u prethodnom periodu pogotovo u oblasti obrazovanja. Ovo su sve posljedice te višedecenijske nebrige i zapuštenosti - navode iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.  

Kako dodaju, donošenje novog zakona o udžbenicima u Kantonu Sarajevo jedan je od prioriteta u radu Ministarstva kako bi se osigurali novi udžbenici - sadržajno tačni, metodički prikladni i tehnički modernizovani, saopćila je Služba za protokol i press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.