open-navfaktor-logo
search
Pri Općoj bolnici
Ministarstvo prošle godine izdvojilo milion KM za veteranski odjel, pitali smo Osmanovića kad će se borci moći liječiti
Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo još prošle godine izdvojilo je milion KM kreditnih sredstava za renoviranje dijela Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu koji je predviđen za otvaranje veteranskog odjela.
11.03.2024. u 07:45
get url
text
Pitali smo ministra Omera Osmanovića dokle se došlo sa projektom i kada bi borci, koji trebaju liječenje, mogli dobiti zdravstvenu uslugu u veteranskom odjelu?
Ministar kaže da bi veteranski odjel trebao biti gotov početkom sljedeće godine.
- Pošto je prošle godine kasnio budžet i sve je kasnilo, sredstva su bila operativna tek na kraju 2023. S obzirom na to da je početak 2024, ušli smo u procedure, sada pišemo projekat nakon čega posao preuzima izvođač radova. Zgrada je bila pod federalnom ingerencijom. Preko Ministarstva zdravstva dobili smo potvrde, među kojima je i ona od Zavoda za javno zdravstvo, da možemo ući u projekat, odnosno raditi. U fazi smo raspisivanja tendera za projektovanje - navodi Osmanović.
Radi se, dodaje Osmanović, o interresornom projektu sa Ministarstvom zdravstva KS.
- Novac je osiguran, a imaju i određena sredstva na računu Opće bolnice. Direktor ustanove prof. dr. Ismet Gavrankapetanović zainsteresovan je za priču, kao i Ministarstvo zdravstva KS, da se kroz primarni nivo zdravstvene zaštite, otvaranjem vetaranskih ambulanti pri domovima zdravlja i veteranskog odjela u Općoj bolnici, oda dužno poštovanje braniteljima BiH. Pri tome bih naglasio da će se u veteranskom odjelu liječiti i drugi pacijenti ako za to bude postojala potreba - kazao je Osmanović.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.