open-navfaktor-logo
search
Sazvan kolegij
Mešalić: "Trojka" i HDZ nemaju većinu, a zakazuju sjednicu, Schmidt čeka da skupe 50 ruku
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirjana Marinković-Lepić sazvala je za sutra ujutro sa početkom u 9,30 sati sjednicu Kolegija na kojoj bi se trebao utvrditi termin održavanja sjednice ovog doma.
26.04.2023. u 20:27
get url
text

VEZANI TEKST - Izetbegović o razgovoru u OHR-u: Nadam se da Schmidt neće napraviti nešto što će definitivno isfrustrirati Bošnjake

Prema nezvaničnim informacijama sjednica bi mogla biti održana u petak. Na dnevnom redu, navodno trebalo bi se ponovo naći pitanje formiranja Vlade Federacije. 

Šefg Kluba zastupnika Demokratske fronte Mahir Mešalić potvrdio je za Faktor da je danas u 15 sati dobio poziv za sjednicu Kolegija.

- Ne znam kako misle zakazati sjednicu Zastupničkog doma na kojoj bi se razmatralo pitanje imenovanja Vlade Federacije BiH, kada HDZ i stranke okupljene oko HDZ-a nisu sigurni da imaju većinu. Svi najavljuju da se čeka Schmidtova odluka, a očigledno je on neće nametnuti dok ne utvrdi da "Trojka" i HDZ imaju potrebnih 50 ruku. Koliko ja znam iz razgovora sa kolegama zastupnicima ova ekipa ima 43 ruke, a računaju na one stranke koje imaju po jednog ili dva zastupnika pokušavaju doći do broja 50. No, i ta računica je upitna. Nisu u svim strankama koje imaju manje zastupnika baš raspoloženi da prate svoje stranačke šefove, a i unutar stranaka "Trojke" također ima zastupnika koji se dvoume oko podrške - kaže Mešalić. 

Kako je Istraga.ba na Twitteru objavila plan predsjednika HDZ-a, NIP-a, Naše stranke i SDP-a Dragana Čovića, Elmedina Konakovića, Edina Forte i Nermina Nikšića je da za petak zakažu sjednicu Zastupničkog doma FBiH na kojoj bi se glasalo o potvrđivanju Vlade FBiH ali bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende. U međuvremenu, visoki predstavnik Christian Schmidt bi trebao nametnuti privremenu odluku prema kojoj Lendin potpis nije potreban. 

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je razgovarao sa visokim predstavnikom. 

- Danas nije nagovijestio šta će uraditi. Samo je kazao da će čekati Ustavnopravnu komisiju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da pokuša sama razriješiti stvar, da će pratiti odluku Zastupničkog doma. I nadam se da neće napraviti nešto što će definitivno da isfrustrira Bošnjake. S ovim što se dešava danas u NSRS-u i sa stavom Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati odlučivati, a ne muslimani, ko će biti ova vlast, ne bi se smjelo desiti da OHR i međunarodna zajednica prate tu stvar, da i u FBiH Bošnjaci budu narod nad kojim se vlada - rekao je Izetbegović.

NES i Stranka za BiH su se već izjasnili da neće podržati Vladu koju predlažu "Trojka" i HDZ. 


2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.