open-navfaktor-logo
search
Uoči Charlesove krunidbe
Krišto na kraljevskom prijemu u Londonu, na marginama događaja govorila o legitimnom predstavljanju i Izbornom zakonu
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto bila je danas na kraljevskom prijemu u povodu predstojeće ceremonije krunidbe britanskog kralja Charlesa III. u Londonu.
05.05.2023. u 20:27
get url
text

Na marginama prijema srela se s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

U odvojenim susretima Krišto je informirala evropske zvaničnike o učinku novog saziva Vijeća ministara u prvih 100 dana rada.

Istaknula je da su načinjeni značajni iskoraci u radu o čemu u prilog govori i činjenica da je na sjednicama usvojeno više od 530 materijala, te da je neupitna opredijeljenost Vijeća ministara evropskim integracijskim procesima.

{$galerijaFotografija}

Krišto je posebno istakla da je uspostavljena vlast na svim nivoima te da su stečeni uslovi za ubrzan nastavak u provođenju reformi. Također je kazala kako je prioritetno, najkasnije u narednih šest mjeseci, napraviti ograničene promjene Ustava BiH i cjelokupnu izmjenu izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda. Dodala je da je radi toga nužno izvršiti implementaciju presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju na svim administrativno-političkim nivoima kao i implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Evropski zvaničnici su izrazili zadovoljstvo zbog uspostavljanja vlasti na svim nivoima u BiH i kazali da Bosna i Hercegovina ima njihovu kontinuiranu podršku na svom evropskom putu.

Tokom kraljevskog prijema predsjedavajuća Krišto srela se s princom Willijamom i princezom Kate Middlton i uputila im srdačne čestitke u povodu sutrašnje krunidbe kraljevskog oca Charlesa III, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Image.jpeg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.