open-navfaktor-logo
search
Vjeruje se da je ubijen
Izraelci odveli doktora iz bolnice u Gazi, u zatvoru umro četiri mjeseca poslije
Grupe za zaštitu palestinskih zatvorenika poručile su zajedničkom saopćenju kako se radi o ubistvu i da se tijelo pedesetogodišnjeg doktora Adnana Al-Bursha još uvijek nalazi u izraelskom zatvoru
AUTOR: Faktor/BBC
04.05.2024. u 08:08
get url
text
Doktor Adnan Al-Bursh
Doktor Adnan Al-Bursh
Palestinski ljekar preminuo je u izraelskom zatvoru u kojem je proveo više od četiri mjeseca, objavilo je palestinsko zatvoreničko udruženje.
Pedesetogodišnji doktor Adnan Al-Bursh bio je šef ortopedije u bolnici al-Shifa.
Izraelska zatvorska služba potvrdila Al-Bursh umro u zatvoru Ofer. Objasnili su kako je bio zatvoren zbog izraelske nacionalne sigurnosti.
Nema detalja o uzroku smrti, a zatvorska služba je rekla da se incident istražuje, piše BBC.
Grupe za zaštitu palestinskih zatvorenika poručile su zajedničkom saopćenju kako se radi o ubistvu i da se doktorovo tijelo još uvijek nalazi u izraelskom zatvoru.
Inače, al-Shifa je najveća medicinska ustanova, koju su izraelske oružane snage nekoliko puta napadale.
Privremeno je radio u bolnici Al-Awada u sjevernoj Gazi kada su ga privele izraelske snage.
Kolege su ga opisale kao "suosjećajnu" osobu.
Doktor Marwan Abu Saada, direktor al-Shife, kazao je kako je teško primio vijest o smrti.
Francesca Albanese, posebna izvjestiteljica UN-a za stanje ljudskih prava na Zapadnoj obali i u Gazi, izjavila je kako je "izuzetno uznemirena" viješću o smrti Al-Bursha.
Pozvala je diplomatsku zajednicu da poduzme konkretne mjere za zaštitu Palestinaca.
U međuvremenu, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre navela je kako je predsjednik Joe Biden razgovarao s Izraelom o važnosti zaštite humanitarnih radnika u Gazi.
- Predsjednik je vrlo jasno rekao da kada se radi o ljudima koji su u Gazi i pružaju tu najvažniju pomoć, humanitarnu pomoć, oni moraju biti zaštićeni. Trebaju biti zaštićeni - kazala je Jean-Pierre te dodala:
- Vjerujemo kako je izraelska vlada poduzela napore da učini upravo to te uzela u obzir našu zabrinutost i stoga ćemo nastaviti voditi te razgovore.
Ministarstvo zdravstva Gaze objavilo je kako je ovim ukupan broj smrtno stradalih medicinskih radnika od izbijanja sukoba porastao na 496.
Medicinske ustanove zaštićene su međunarodnim pravom, ali Izrael kaže da ih Hamas koristi kao paravan za vojne operacije, što Hamas negira.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.