open-navfaktor-logo
search
Vidi napredak
Konaković o EU: Mi smo k'o djeca pred slastičarnicom u kojoj ima i naš sto, ali...
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković na konferenciji za novinare u Sarajevu referirao se na Izvještaj Evropske unije o napretku BiH i uvjetima otvaranja pregovora za članstvo u EU.
08.11.2023. u 18:05
get url
text

Naglasio je kako je ovo veoma važan dan za našu zemlju koja se konačno kreće naprijed.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina neće morati ispuniti svih 14 prioriteta kako bi se otvorili pregovori.

- Svjedoci smo pomjeranja BiH u pravcu evropskih integracija. Moram konstatovati da se nakon mnogo godina BiH kreće u pravom pravcu. Dinamika kretanja nije tako loša s obzirom na geopolitičke uvjete u kojima se svijet danas nalazi. Mnogi pitaju šta je to senzacionalno? Važno je da znate koliko su procesi unutar EU kompleksni. Ovog puta izvještaj je razlog što se govori o preporuci. Dobili smo širom otvorena vrata za EU, ali moraju se ispuniti uvjeti - kazao je Konaković.

Kazao je kako se sada pokazalo važnim što se lideri nisu potukli na sastanku u Konjicu (Milorad Dodik je opsovao genocid).

- Evo zbog čega sve ovo vrijedi, zašto se nismo potukli u Konjicu. Šta mislite kako bi izgledao izvještaj EU-a da smo se potukli. Dijalog se jedino isplati. Naš cilj je poboljšanje uvjeta života naših građana uz EU. Nijedna zemlja EU-a nije nazadovala, omogućila je svojim građanima bolje uvjete života i smanjla odlazak mladih. Zbog toga ova evropska priča za BiH ima smisla, obavezuje nas na dalji rad - kazao je Konaković.

Dodao je kako je intergracija u jedinstveno evropsko tržište najvažniji proces za BiH.

- Imali smo danas neke konsultacije, podatak da naši izvoznici na granicama godišnje čekaju "3.000 godina svi zajedno" da izvezu svoje proizvode zbog administrativnih prepreka. Kakav će biti potencijal kada se te administrativne prepreke uklone. Bez stranih investitora drastičnog povećanja bruto domaćeg proizvoda teško može biti - rekao je Konaković.

Pozvao je sve stranke, i SDA, DF, NES da ponude rješenje za ispunjavanje uvjeta za otpočinjanje pregovora.

- Ova prilika se događa samo jednom. Do nas je, političara, ko će preuzeti odgovornost i pokazati pravo lice ili blokadama pokušati spriječiti. Sa onima koji pokušaju blokirati, razgovarat ćemo drugim jezikom - poručio je Konaković.

Kazao je kako se od BiH ne očekuje da ispuni svih 14 prioriteta kako bi se otvorili pregovori za članstvo u EU.

- Niko ne govori da je to svih 14 priopriteta. Bit će dovoljno manje od 14 priroteta da se otvore pregovori. Neće biti toliko. Koja je lista očekujemo u razgovorima, pregovorima - rekao je Konaković.

Upitan kakav će imati pristup ako Milorad Dodik bude protiv, Konaković je kazao kako misli da će Dodik drugačije postupati kada prespava.

- Nadam se kada Dodik prespava, kada sutra sa savjetnicima prođe kroz cijelu strukturu da će... Mi smo kao pred jednom velikom slastičarnicom, k'o neka mala djeca. U slastičarnici ima svega, piše naš sto, ali treba otključati i ući. Čeka nas mnogo posla. Teže će biti Dodiku izbjegavati EU ona je danas realnija nego jučer - rekao je Konaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.