open-navfaktor-logo
search
Godišnjica "Oluje"
"Kao čovjek, pravoslavac i četnik mislim da je izbor Prijedora pogrešan, ovdje su Bošnjaci ubijani i protjerivani"
U Prijedoru je danas održano obilježavanje godišnjice stradanja stanovništva srpske nacionalnosti u akciji Hrvatske vojske "Oluja".
04.08.2023. u 22:32
get url
text

Preživjele žrtve zločina u Prijedoru i porodice ubijenih u tim zločinima protivile su se obilježavanju godišnjice "Oluje" u ovom gradu zbog nepriznavanja zločina nad nesrpskim stanovništvom u Prijedoru i, kako su objasnili, politike koja ne prihvata odgovornost i ne dozvoljava izgradnju spomenika za 102 ubijene djece u Prijedoru.

Protiv obilježavanja u Prijedoru, koji je, kako su to rekli organizatori, odabran jer su prve izbjeglice iz tzv. Srpske Krajine došle upravo u Prijedor, nisu bile samo osobe nesrpske nacionalnosti.

Tako je potpredsjednik političkog savjeta "Ravnogorskog pokreta" Željko Bandić , koji je prisustvovao današnjem obilježavanju, kazao za BIRN da se protivi odabranom gradu za obilježavanje i da smatra da su političari iskoristili ovaj događaj i zloupotrijebili žrtve i sjećanje na njih.

- Ja kao čovjek, kao pravoslavac, kao četnik, monarhista, doživljavam izbor mjesta gdje se obilježava stradanje srpskog naroda iz Hrvatske, Republike Srpske Krajine kao veoma pogrešno. Da se izabere Prijedor da se jedan takav događaj obilježava, zato što svaki normalan Srbin osjeća bol zbog stradanja srpskog naroda koji se desio 90-tih godina, ali isto tako ovdje u Prijedoru svaki normalan Bošnjak osjeća bol zato što su i ovdje ljudi stradali, ubijeni, protjerivani na isti način kao što je to rađeno 1995. - kazao je Bandić za BIRN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.