open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja u entitetu RS
Kandidatura Stanivukovića posvađala opoziciju: Vukanović poručio katastrofa, PDP mu odgovorio da se ne miješa
Ne dajemo nikome za pravo da izdaje certifikate pravih opozicionara, naveli su iz PDP-a
AUTOR: Autor: B.S.
09.04.2024. u 15:30
get url
text
Igor Crnadak i Draško Stanivuković
Igor Crnadak i Draško Stanivuković
Odluka Predsjedništva PDP-a da ponovo kandiduje Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banje Luke, uprkos protivljenju dijela svog rukovodstva, ali i opozicije u ovom gradu, ogolila je razjedinjenost i suprostavljene stavove opocizije. 
Na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva PDP-a koplja su se lomila oko dva imena – Stanivukovića i potpredsjednika stranke Igora Crnadka, ali je većina u konačnici stala na Stanivukovićevu stranu.
Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da je odluka donesena nakon dugog i iscrpnog sastanka.
- Bit će to jedna prava žestoka muška politička utakmica između PDP-a i SNSD-a. Naš cilj je jasan, pobjeda Draška u Banjoj Luci -  kazao je Borenović.
Da odluka nije bila jedinstvena, pokazuje jučerašnja press konferencija u PDP-u, na kojoj se nisu pojavili Crnadak, kao ni Milko Grmuša, odbornik PDP-a u gradskoj skupštini. Ovaj dvojac je i ranije neskriveno bio protiv Stanivukovića i načina na koji vodi politiku i Grad.
Podsjećamo, Crnadak je prije oko dva mjeseca na društvenim mrežama napisao kako su u SNSD-u, da bi prevarili birače, smislili plan da imaju svog gradonačelnika, ali koji je formalno iz druge stranke, dok je Stanivuković nezadovoljstvo koje su iznosili Crnadak i Grmuša, nazvao "kokodakanjem".
- Nikada u historiji PDP-a jedan član Predsjedništva nije rekao drugom da kokodače. Tako je to kad pare udare u glavu, a nervoza i bahatost nadjačaju pristojnost i kulturno ponašanje – istakao je tada Crnadak.
Grmuša se jučer kratko oglasio na društevnoj mreži X, gdje je napisao: "Ne mijenja se ništa i nikada neće. Banja Luka i RS pokazat će uskoro kičmu koju su dinastije pomislile da su slomile. Nikakvog slikanja, nikakvog druženja, nikakvog žderanja i nikakve saradnje sa njima i njihovim pijunima neće biti što se mene tiče".
Ubrzo se oglasio i Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, i na svom blogu napisao da je odluka Predsjedništva PDP-a "velika katastrofa".
- To je ključan zaokret ove stranke u Dodikov zagrljaj. Koga nema, bez njega se može, a tužno je što podršku nije dobio i što je u manjini ostao Igor Crnadak, koji je zastupao opozicione stavove i prepoznatljiv kurs stranke, dok je većina iz interesa stala uz Stanivukovića, uprkos njegovoj izdaji i simbiozi – naveo je Vukanović.
Iz PDP-a su danas pozvali Nebojšu Vukanovića da "prestane sa konstantnim ocjenama djelovanja i miješanja u unutrašnja pitanja PDP-a".
- Poštujemo svoje kolege iz opozicije i nikada sebi ne bismo dali za pravo da se miješamo u unutrašnje procese bilo koje stranke, te nećemo ni gospodinu Vukanoviću pričati kako treba ili ne treba on da nastupa ili kako da vodi svoju organizaciju.
Isti princip očekujemo i prema nama. Također, ne dajemo nikome za pravo da izdaje certifikate pravih opozicionara, jer mi vrlo dobro znamo koje smo žrtve, i kolektivne i lične, podnosili godinama unazad zbog nepromijenjenog stava da budemo na potpuno suprotnim političkim polovima u odnosu na vladajući režim – istakli su iz PDP-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.