open-navfaktor-logo
search
Šta kažu u PUFBiH
Jesu li svi isti pred zakonom, zašto još ima poslodavaca koji radnicima ne uplaćuju doprinose sa plaćama?
Redakciji Faktora obratili su se čitatelji sa pitanjem da li postoje dvostruki aršini kod kontrole poslodavaca u Federaciji.
14.08.2023. u 11:18
get url
text
Porez, ilustracija
Porez, ilustracija

Navode kako su pojedinim poslodavcima inspektori na vratima ako par sati zakasni uplata doprinosa za plaćom, a drugi mogu godinama da ne plaćaju radnicima doprinose, da kasne sa plaćama, uplaćuju zdravstveno kada im se prohtije a da ne snose nikakve posljedice.

- Poznajem kolege kojima poslodavac, "ugledni privrednik" ne uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko mjesecima. Daje im mizerne plaće koje su neredovne, uposlenici ovjeravaju knjižicu kada se vlasnik smiluje da uplati nešto novca za zdravstveno i nije kažnjen. Gleda kako će koji hotel da kupi a radnici mu gladuju, ne mogu da sastave kraj sa krajem.

Svojim poslušnicima daje visoke plaće da bi tjerali uposlenike da rade. A imate vlasnike malih firmi koji svaki fening isplate na vrijeme radnicima i ako se dogodi da uplati doprinose a to odmah ne prođe kroz sistem, eto kontrole na vrata - govori nam jedan od čitatelja.

Pojašnjenje smo potražili u Poreznoj upravi Federacije BiH.

- Na vaše navode "kako je po zakonu da poslodavci prvo radnicima uplate doprinose, a potom plaće", napominjemo da je zakonom propisano da se doprinosi plaćaju sa isplatom plaće. Samo u slučaju da plaća nije isplaćena, doprinosi se obračunavaju i plaćaju do kraja tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.

Porezna uprava Federacije BiH, odnosno njene organizacione jedinice, svakodnevno provode određene postupke/upravne postupke te tako kontrolišu stanje u bazi i poduzimaju zakonom propisane mjere u slučajevima kada porezni obveznici ne izvršavaju svoje porezne obaveze - navode za Faktor iz Porezne uprave FBiH i dodaju:

- U svim slučajevima nepodnošenja poreznih prijava, specifikacija i drugih propisanih obrazaca, pozivaju se porezni obveznici da izvrše određene obaveze, podnose se prijave u ime obveznika, izdaju potrebna uvjerenja i potvrde, izdaju nalozi za plaćanje, vrše inspekcijski nadzori, prinudno naplaćuju obaveze, podnose prekršajni nalozi i slično.

Naglašavaju kako Porezna uprava poduzima mjere shodno zakonskim propisima kako bi utvrdila obaveze po osnovu doprinosa kao i mjere na naplati istih, blokadom transakcijskih računa, zapljenom imovine itd.

- Ako porezni obveznik nije likvidan, odnosno ako nema novčanih sredstava na računu ili ako nema imovine, na što Porezna uprava ne može utjecati, postupak naplate doprinosa može trajati duži vremenski period - kazali su nam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.