open-navfaktor-logo
search
Uborak
"Jer nas se tiče": Potrebna pomoć građana kako bi se spriječilo izdavanje okolišne dozvole
Za nedjelju, na deponiji Uborak organiziraju novo mirno okupljanje, sa početkom u 13 sati
27.11.2019. u 22:31
get url
text
Protest na deponiji Uborak
Protest na deponiji Uborak

Federalno ministarstvo okoliša i turizma objavilo je poziv za uključivanje javnosti u proces odlučivanja vezan za izdavanje okolišne dozvole za deponovanje krutog komunalnog otpada na lokaciji Vrapčići b.b., Mostar. Ministarstvo je poziv objavilo nakon zaprimanja zahtjeva za izdavanje dozvole od strane JP Deponija d.o.o. Mostar.

Aktivisti građanske inicijative "Jer nas se tiče" pozvali su građane da pošalju svoje primjedbe za okolišnu dozvolu, kako ne bi došlo do izdavanja spomenute dozvole.

- Bili ste u prilici upoznati se s općom problematikom deponije, nesnosnog smrada koji se širi u radijusu preko tri km, ispuštanja otrovnih procjednih voda u Neretvu, što je u konačnici rezultiralo nedavnim pomorom ribe. Pitamo se kako je moguće imati deponiju uz jednu od najvećih vinogradarskih kultura u Hercegovini, otkuda enormno povećanje karcinoma u HNK - pitaju se iz inicijative.

Napominju da je riječ o deponiji koja nema bilo kakav legitimitet ostati na tome mjestu, jer zdravlje građana nema cijenu.

- Zato uzmite list papira, napišite svoje mišljenje, bilo u vlastito ime ili pak u ime udruženja ili neke organizacije koju zastupate i pošaljite ga poštom na adresu naznačenu na slici. Ne trebate se pitati "zar i ja, pa mene to izravno ne tangira". Svi smo involvirani, jer ako olujno jugo donese pijesak iz Afrike, nemojte misliti da kancerogene čestice sa deponije ne dospijevaju i do vaših dvorišta i zgrada - ističu iz inicijative.

Za nedjelju, na deponiji Uborak organiziraju novo mirno okupljanje, sa početkom u 13 sati.

- Sada ste nam svi vi potrebniji više nego ikada, naša borba je i vaša borba, borba za normalan i dostojanstven život koju vodimo, vodimo za nas, naše prijatelje, komšije, susjede i sve naše sugrađane. Naša je dužnost, moralna i građanska obaveza ukazati na nepravdu, ukazati na nepravilnosti, ukazati na činjenice - poručili su u pozivu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.