open-navfaktor-logo
search
Umanjivanje prava radnika
Je li Vlada KS izigrala dogovor sa komunalcima: Sindikat zakazao hitnu sjednicu
AUTOR: Faktor
01.04.2024. u 14:06
get url
text
Pregovarački timovi Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo i Vlade KS 29. februara usaglasili su tekst Kolektivnog ugovora, te na press konferenciji upoznali javnost o postignutom dogovoru i otkazivanju protesta, saopćili su danas iz Sindikata ističući da usaglašeni tekst Kolektivnog ugovora još nije potpisan, ni nakon intervencija Sindikata upućenih pregovaračkom timu Vlade KS.
Predsjednik Sindikata komunalne privrede Kantona Sarajevo Rasim Ljucević je, kako navode, kontaktirao premijera Vlade KS Nihada Uka koji je "ostao začuđen zbog čega se odugovlači sa potpisivanjem usaglašenog teksta Kolektivnog ugovora".
- Nakon intervencije premijera Nihada Uka, iz kabineta Ministarstva komunalne privrede 29. marta nam je na prijedlog ministra Bojana Bošnjaka dostavljen prijedlog Kolektivnog ugovora kojim se umanjuju stečena prava radnika, a koji pri tom ni ne sadrži usaglašene odredbe Kolektivnog ugovora. Dakle, ministar Bošnjak je bez konsultacija sa pregovaračkim timovima samovoljno izvršio korekcije članova u Kolektivnom ugovoru umanjivši stečena prava radnika komunalne privrede - ističu iz Sindikata. 
Dodaju da zahtijevaju od pregovaračkog tima Vlade KS i resornog ministarstva da hitno za narednu sjednicu Vlade Kantona Sarajevo dostave usaglašeni tekst Kolektivnog ugovora od 29. februara, te da se potpisivanje Kolektivnog ugovora organizuje u petak, 5. aprila.
- Sindikat komunalne privrede Kantona Sarajevo u ponedjeljak ima zakazanu hitnu sjednicu na kojoj će se razmatrati daljnje djelovanje ukoliko se Kolektivni ugovor ne potpiše u navedenom roku - saopćio je Sindikat.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.