open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Izetbegović: Svake godine u decembru na KCUS-u nedostaje citostatika, iz Zavoda nam kažu da je Božić i da niko ne radi
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Sebija Izetbegović na današnjoj sjednici Skupštine KS zatražila je da Vlada KS napravi napor i utječe da klinički centri mogu dobiti dozvolu da vrše nabavku citostatika.
25.10.2023. u 18:06
get url
text

- Osiguranje dovoljnog broja kemoterapija za pacijente oboljele od karcinoma u KS neće biti jedini problem osiguranja novca, niti količina novca koja će se u to uložiti, pa ću podnijeti inicijativu da Vlada KS napravi napor i utjecaj prema Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH u iznalaženju mogućnosti da klinički centri u FBiH mogu dobiti dozvolu da vrše nabavku citostatskih sredstava. Kao što znate, samo Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja ima ovlasti da nabavlja cistostatike i dešava se da na Klinici za onkologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u jednom trenutku nedostaje po 19 različitih citostatika. Mi ih nažalost ne možemo primijeniti zato što nam ih Federalni zavod zdravstvenog osiguranje ne dostavlja - kazala je Izetbegović.

Dodala je da svake godine Klinika za onkologiju KCUS-a ima problem u decembru koji se prati objašnjenjem iz Zavoda "da je Božić i da nigdje niko ne radi".

- Ono što znamo jeste da je Božić svake godine isti dan i mislim da bi federalni zavod morao adekvatno tome da nabavi određene količine cistostatika prema planu, programu i broju pacijenata o kojima imamo egzaktne i tačne podatke i da bi adekvatno tome trebalo da nabavljaju citostatike - navela je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.