open-navfaktor-logo
search
Simpozij na IUS-u
Turski ministar pravde Tunc: Genocid u Srebrenici se nije smio dogoditi, slična patnja se ponavlja u Gazi
AUTOR: Anadolija
18.04.2024. u 12:25
get url
text
Yilmaz Tunc
Yilmaz Tunc
Ministar pravde Republike Turske Yilmaz Tunc izjavio je da se genocid u Srebrenici nije smio dogoditi, ali da se slična patnja ljudi danas ponavlja u Gazi te je poručio da Turska čini sve kako bi se zaustavili barbarski izraelski napadi na narod u Pojasu Gaze.
Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) jučer je počeo trodnevni Međunarodni simpozij "Borba protiv sajber kriminala", koji je organiziran u saradnji Turske pravosudne akademije, Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Centra za obuku sudija i tužilaca Federacije BiH i Centra za obuku sudija i javnih tužilaca RS-a.
Simpozij okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti borbe protiv sajber kriminala iz Bosne i Hercegovine, Turske, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a izuzetna je platforma za razmjenu iskustava i ideja u ovoj oblasti.
U okviru Simpozija IUS su danas posjetili i prigodnim govorima se obratili ministar pravde Republike Turske Tunc i ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza.
- Ima gradova u kojima život teče i gdje god pogledate miriše historija. Sarajevo je jedan od tih gradova. Turska ima jake historijske, kulturne i socijalne veze sa Bosnom i Hercegovinom koje datiraju daleko u prošlost. Ove veze su zasnovane na čvrstom prijateljstvu i bratskim odnosima koji su postojali između Turaka i Bosanaca i Hercegovaca još od osmanskog perioda - kazao je Tunc.
Ističući kako je u Bosni i Hercegovini kroz vjekove očuvana multietničnost i tolerancija, Tunc je naglasio da je veoma važno gajiti poštivanje etničkog porijekla, vjerskih ili drugih pripadnosti te je dodao da se u Sarajevu osjeća kao kod kuće jer s ponosom vidi tragove predaka.
Važnost međunarodnog prava i saradnje
Ukazujući na važnost teme simpozijuma, borbe protiv sajber kriminala, turski ministar pravde Tunc je komentirao i važnost međunarodnog prava i saradnje.
- Kao važan primjer u ovom kontekstu možemo navesti stradanja tokom rata u Bosni i Hercegovini prije 30 godina i nesposobnost međunarodne zajednice da ih spriječi. Nedjelovanjem međunarodne zajednice na vrijeme, dogodio se genocid u Srebrenici, koji je evidentiran i odlukama međunarodnog suda. Pojedincima jeste suđeno pred međunarodnim i domaćim sudovima za ratne zločine, ali stradanja se nikada nisu smjela dogoditi - rekao je Tunc.
Ukazujući na aktuelno stradanje nevinih civila u Pojasu Gaze, Tunc je kazao da se slična patnja ponavlja u toj enklavi, a da se ni ovog puta ne provode odluke međunarodnog suda.
- Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija ostalo je potpuno nefunkcionalno u ovom procesu. Iako je rezolucija, koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija izrazila zajedničku savjest čovječanstva, nažalost nije mogla dati efikasan rezultat u sprječavanju humanitarne tragedije u Gazi. Želio bih iskoristiti ovu priliku da poručim da, kao Turska, ne želimo da se bilo koje društvo, bez obzira na to gdje u svijetu, suoči sa genocidom kakav se danas dešava u Gazi. Još jednom ponavljam poziv da se napadi na narod Gaze i humanitarne organizacije prekinu što je prije moguće, da se pruži sveobuhvatna humanitarna pomoć regiji i da se podrže naši napori za trajni mir - poručio je Tunc.
Naglasivši da izraelski napadi moraju biti odmah zaustavljeni i da rješenje o dvije države mora biti implementirano što je prije moguće, Tunc je kazao da će Turska nastaviti pružati ruku pomoći i biti uz braću Palestince.
Također je kazao da Turska i njen predsjednik Recep Tayyip Erdogan zagovaraju reforme međunarodnog sistema, prvenstveno Ujedinjenih nacija kako mi se izgradio sistem koji bi bio efikasan u rješavanju kriza.
- Za nas je kršenje ljudskih prava zločin protiv čitavog čovječanstva. Želimo izgraditi svijet pun mira i spokoja uzimajući pouke iz historije, a ne zaboravljajući ono što se dogodilo u prošlosti. Vjerujemo da je to moguće - kazao je Tunc.
Tehnološki razvoj donio pogodnosti, ali i nove vrste kriminala
Navodeći da je razvoj u oblasti informatike i tehnologije donio pogodnosti i prednosti u naše živote u mnogim oblastima, Tunc je kazao da je došlo do porasta krivičnih djela počinjenih u virtuelnom okruženju, a što je posve nova vrsta kriminala.
- Borba protiv krivičnih djela počinjenih u virtuelnom svijetu, gdje ne postoje geografske i političke granice između država, važna je za svaku zemlju. Postalo je moguće počiniti krivična djela kao što su prevara, krađa, ucjena i prijetnje, a da se sa žrtvom ne mora nalaziti u istom fizičkom okruženju. Osim toga, proširen je obim djelovanja kriminalnih grupa ili terorističkih organizacija, povećale su se mogućnosti komunikacije i propagande - rekao je Tunc.
Ukazujući na nužnost razvoja pravne infrastrukture, koja uključuje efikasne mjere i sankcije odvraćanja, Tunc je kazao da je Republika Turska i u ovoj oblasti napravila važne zakonske promjene i iskorake u okviru borbe protiv sajber kriminala.
Ističući kako je Turska potpisnica glavnih međunarodnih sporazuma u oblasti borbe protiv sajber kriminala, posebno Konvencije Vijeća Evrope o kibernetičkom kriminalu, poznate kao Budimpeštanska konvencija, Tunc je kazao da njegova zemlja održava efikasnu pravosudnu saradnju i kontinuirano radi na unapređenju vlastitih pravnih i zakonodavnih okvira.
Sporazum o saradnji Turske pravosudne akademije i IUS-a
Danas je svečano potpisan i Memorandum o razumijevanju između Turske pravosudne akademije i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Potpisali su ga predsjednik Turske pravosudne akademije Muhittin Ozdemir i rektor IUS-a Ahmet Yildirim.
Turski ministar pravde Tunc je naglasio da je kvalitetno obrazovanje veoma je važno u obuci sudija i tužilaca te je dodao da je važno da obrazovni sistem bude izgrađen na osnovnim vrijednosti pravde i pravičnosti.
- U tom smislu pridajemo značaj razvoju naše saradnje sa prijateljskim zemljama u oblasti pravnog obrazovanja, kao i u oblasti pravosuđa. Na taj način će se razmjenjivati ​​informacije o obrazovnim sistemima različitih zemalja i imaćemo priliku da zajednički vidimo primjere dobre prakse. Vjerujem da će Memorandum o razumijevanju između Turske akademije pravde i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu biti jedan od najboljih primjera saradnje u oblasti pravnog obrazovanja - zaključio je Tunc.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.