open-navfaktor-logo
search
Ujedinjene nacije
Italija se pridružila listi sponzora Rezolucije o Srebrenici
Nacrt Rezolucije o genocidu u Srebrenici će se 2. maja naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Faktor
14.04.2024. u 12:15
get url
text
Potočari
Potočari
Listi sponzora Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici pridružila se i Italija. Ovoj zemlji se na na mreži X zahvalio Memorijalni centar Srebrenica.
Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici će se 2. maja naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Do sada su je podržale brojne zemlje a među kojima su Sjedninje Američke Države, Ruanda, Njemačka, Novi Zeland, Čile, Francuska, Lihtenštajn i Slovenija.
Iz Srbije i RS-a stigle su brojne osuđujuće reakcije na Nacrt rezolucije kako se njome želi stigmatizirati srpski narod.
Prijedlog rezolucije otišao je u ime 17 zemalja na 193 adrese država članica Ujedinjenih nacija.
U zaključcima rezolucije se, između ostalog, navodi da Generalna skupština odlučuje da 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici koji će se obilježavati svake godine. Zatim, da se bez rezerve osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici te se pozivaju države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući i one kroz obrazovni sistem, u cilju sprečavanja revizionizma i pojave genocida u budućnosti.
Osuđuju se i radnje koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici...
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.