open-navfaktor-logo
search
Povratnici u Srebrenicu
Bošnjaci iz sela kod Skelana nemaju adekvatnu ljekarsku pomoć, idu u Hitnu u Bajinu Baštu gdje ih nikada nisu odbili
U Skelanima postoji ljekar opće prakse i medicinska sestra, ali rade od osam do 15 sati radnim danom, priča Mevlida Mehanović.
Autor: E.D.-Š.
10.04.2024. u 21:22
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U selu Mala Daljegošta kod Skelana koje se nalazi 60 kilometara od centra Srebrenice, prekoputa Bajine Bašte (Srbija) prije rata je bilo 360 domaćinstava, a sada je svega desetak osoba zajedno sa još tri zaseoka. Slična je situacija i u drugim selima oko Srebrenice u koja su se vratili Bošnjaci.
Mevlida Mehanović iz Malih Daljegošta koja je i predsjednica Udruženja žena povratnica "Podrinjka" Srebrenica, kaže kako su rijetke posjete predstavnika vlasti njihovim selima da ih pitaju za zdravlje, treba li im pomoć, kako žive.
- Što se tiče obilazaka, moram reći da toga skoro pa i nema. Nedavno je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar bio u Skelanima, ali nije bila organizirana posjeta. Međutim, zahvalni smo i na tome, mada mi uvijek sugerišeno, naše udruženje, kako bi bilo dobro da se najave posjete i da mi možemo obavijestiti više domaćinstava. Rijetke su posjete bilo kakvih zvaničnika - govori Mehanović i dodaje:
- Ipak, moram reći da je Udruženje "Podrinjka" kroz projekte podržano od Vlade Kantona Sarajevo, Skupštine Kantona Sarajevo, Općine Centar Sarajevo. Ona se ogleda u pomoći povratnicama u poljoprivredi, mehanizaciji, plastenicima, ambalaži. Uspijemo to kroz projekte osigurati, ali da neko moralnu podršku nam daje, rijetko.
Mehanović za Faktor kaže kako nemaju gradski prijevoz do centra Srebrenice, nemaju prodavnica, ali da im najteže pada to što nemaju adekvatnu ljekarsku pomoć.
- U Skelanima postoji ljekar opće prakse i medicinska sestra, ali rade od osam do 15 sati radnim danom. Znači, mi u Skelanima nemamo ni Hitnu službu niti dežurnu medicinsku sestru, niti sanitet... Vikende, praznike i poslije 15 sati mi smo prinuđeni voziti se u Srebrenicu ili Bratunac, a u hitnim slučajevima prelazimo granicu i javljamo se u Hitnu službu Bajine Bašte. Iako je to druga država i nemaju oni prema nama nikakvu obavezu, moram bit realna i poštena i kazati da da nas nikada nisu vratili, odbili... - ispričala nam je Mehanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.