open-navfaktor-logo
search
Pomoć do 300 KM
Ispunjava li ijedan penzioner kriterije za pomoć EU-a, evo šta kažu u Zavodu PIO FBiH
U javnosti se postavlja pitanja da li će ijedan penzioner u Federaciji ispuniti uvjete za dobijanje pomoći EU-a u okviru projekta energetske pomoći najugroženijim domaćinstvima čiji je nosilac Federalno ministarstvo rada i socijalne politike.
31.10.2023. u 07:36
get url
text
Cips, redovi, Ilidža
Cips, redovi, Ilidža

Razlog je što se među uvjetima za dobijanje pomoći navodi da penzioneri koji žele aplicirati ne smiju imati penziju višu od iznosa zagarantovane iz decembra 2022. godine. Tada je zagarantovana penzija iznosila 531 KM, a sada minimalna penzija iznosi 538 KM. Zatim, da penzioner koji želi aplicirati ne smije biti nosilac srazmjerne penzije sa inostranstvom...

VEZANI TEKST - Igre vlasti sa penzionerima: Uvjeti za jednokratnu pomoć besmisleni, evo i zašto

Zbog svega u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje smo pitali koliko penzionera prema zadatim uvjetima može dobiti pomoć koja je do 300 KM.

- Odgovor na pitanje ko ispunjava uvjete, odnosno koliki broj korisnika penzija ispunjava uvjete za navedena sredstva Evropske unije potražite u Ministarstvu rada i socijalne politike Federacije BiH jer je navedeno ministarstvo na čelu projekta.

Naravno, jasno je da nemamo korisnike, a da nisu korisnici srazmjerne penzije, koji žive na području FBiH, a da im je penzija manja od minimalne koja trenutno iznosi 538,27 KM. Vjerujemo da je u Javnom pozivu ostao kao kriteriji iznos zagarantovane penzije iz decembra 2022. zbog činjenice da se radi o pomoći EU-a koja se odnosila na 2022. godinu.

Također, vjerujemo da će Ministarstvo prilikom donošenja odluke o isplati sredstava koristiti aktuelne podatke Federalnog zavoda o korisnicima koji primaju iznos zagarantovane penzije i da neće biti nikakvih poteškoća u tom pogledu. Podaci Federalnog zavoda će Ministarstvu svakako biti dostupni - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.