open-navfaktor-logo
search
Međustranački sastanak
Ima li većine: Deset vijećnika šalje zahtjev za sjednicu Općinskog vijeća Velike Kladuše, na čekanju finansiranje
Deset vijećnika Općinskog vijeća Velike Kladuše u ponedjeljak će uputiti zahtjev da u roku od tri dana bude sazvana sjednica s obzirom na to da ovo vijeće treba donijeti niz važnih dokumenata kao što je odluka o privremenom finansiranju, ali i izabrati novog predsjedavajućeg nakon što je Bisenija Mušedinović prihvatila mandat u Parlamentu FBiH.
02.02.2024. u 16:52
get url
text
Sala u kojoj se održavaju sjednice vijeća
Sala u kojoj se održavaju sjednice vijeća

VEZANI TEKST - Najavljena krivična prijava zbog sazivanja sjednice, hoće li korisnici budžeta Velike Kladuše ostati bez plaća i naknada

Vijećnici će zahtjev uputiti zamjeniku predsjedavajuće Dinku Ljubijankiću (DNZ) koji poslovnički ima rok od tri do sedam dana sa sazove sjednicu.

Ljubijankić je ranije najavio da će podnijeti ostavku na poziciju zamjenika predsjedavajuće. To još nije učinio. 

Asim Veladžić, predsjedavajući Kluba vijećnika SDA, kazao je da će, ukoliko Ljubijankić ne sazove sjednicu, inicirati sastanak kolegija, predstavnika svih klubova kako bi našli rješenje i otkočio rad u Općinskom vijeću.

Dogovor o tome da deset vijećnika traži sjednicu postignut je na međustranačkom sastanku stranaka nove većine u vijeću.

Ranije je Emina Ćehić iz opozicione Laburističke stranke sazvala sjednicu Općinskog vijeća za 15. januar na koju su došli samo vijećnici Laburista pa nije održana. Na dnevi red je stavila odluku o privremenom finansiranju i budžet Općine za ovu godinu. Ćehić je sjednicu sazvala smatrajući da je ona zamjenica predsjedavajućeg s obzirom na to da Laburisti ne priznaju odluku nove većine u Općinskom vijeću koja je u martu prošle godine izabrala novo rukovodstvo.

- Spremni smo da vijeće radi, ali da sjednicu sazove onaj ko je legalan i legitiman, a ne Emina Ćehić – rekao je Veladžić.

Dodao je da su spremni usvojiti i odluku o privremenom finansiranju kakvu je predložio načelnik Općine Velika Kladuša i vođa Laburista Fikret Abdić.

Većinu u Općinskom vijeću Velike Kladuše čine vijećnici SDA, NES-a, Naše stranke, SDP-a, DNZ – Krajiške stranke i Nezavisnog kluba. Ima ih 15, i dovoljno je da jedan "iskoči" pa da je više ne bude.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.