open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva SDS-a
Govedarica svira ... : Zabraniti obilježavanje Dana nezavisnosti BiH na teritoriji RS-a
Imajući u vidu da Parlament Bosne i Hercegovine nikada nije usvojio Zakon o praznicima BiH, koji bi definisao 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, kao praznik koji se obilježava u cijeloj BiH, već praznike definišu entitetski propisi onda je nedopustivo da se 1. mart obilježava na teritoriji RS-a na bilo koji način - rekao je Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS-a.
03.03.2022. u 10:48
get url
text

On je kazao da su 1. marta 1992. godine Srbi "po ko zna koji put u onome vremenu preglasani od druga dva naroda u Bosni i Hercegovini".

- Danas sa ove distance vrlo lako je zaključiti da obilježavanje 1. marta nije dejtonska tekovina sa stanovišta donošenja zajedničkih odluka na kojima BiH počiva. Ako još podsjetimo da je tog dana na Baščaršiji ubijen srpski svat onda se izvodi zaključak da su Srbi, u BiH koja nije poznavala dejtonski okvir, trebali da budu građani drugog reda - rekao je, saopćio je SDS Govedarica.

On kaže da se "uprkos svemu" 1. mart i ove godine obilježavao na teritoriji RS-a.

- Nažalost svjedoci smo da je u Bosanskom Novom lokalna vlast prekinula sjednicu lokalnog parlamenta da bi funkcioneri SDA obilježili praznik koji zvanično ne postoji, a koji kod Srba i Bošnjaka budi dijametralne emocije. U Prijedoru je lokalna vlast ustupila pozorišnu salu Bošnjacima za ove namjene. Funkcioneri SDA su i u Gacku obilježili 1. mart dok se lokalna vlast na tu činjenicu ne osvrće niti jednog momenta - navodi Govedarica.

Кako se ubuduće ne bi dozvolilo obilježavanje 1. marta na teritoriji RS-a, "jer taj datum niti je državni niti entitetski praznik", Govedarica smatra, da bi Narodna skupština RS-a trebala dopuniti postojeći Zakon o praznicima u kojem bi eksplicitno zabranila obilježavanje 1. marta u RS-u.

- To ujedno i znači da niko neće osporiti pravo Bošnjacima i Hrvatima da taj dan obilježavaju u Federaciji BiH - istakao je Govedarica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.