open-navfaktor-logo
search
Ne dotiče ih
Generalni federalni revizor: Kantonalnim tužilaštvima smo dostavili 100 revizorskih izvještaja, ali...
Iako nije mali broj finansijskih izvještaja o radu preduzeća u državnom vlasništvu, institucija, koje su sačinili federalni revizori, a koji "zvone na uzbunu" to očigledno ne dotiče tužilaštva, inspekcije, sudove, agencije.
25.08.2023. u 07:50
get url
text

Generalni revizor Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH Dževad Nekić za Faktor kaže kako su publikaciju sa 100 izvještaja dostavili nadležnim kantonalnim tužulaštvima, ali da je za većinu izvještaja donijeta odluka o neprovođenju istrage.

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine postoji kako bi svojim radom dao doprinos većoj odgovornosti i transparentnosti u javnom sektoru. Gotovo svakodnevno u svojim izvještajima federalni revizori ukazuju na nepravilnosti, objašnjavaju na koji način negativnosti popraviti, ali očigledno je da oni koji bi trebalo da čitaju te izvještaje, postupaju po njima, to ne čine.

- Mi smo izdali jednu publikaciju gdje smo naveli više od 100 izvještaja koje smo dostavili nadležnim kantonalnim tužilaštvima. Za većinu tih izvještaja kantonalna tužilaštva su donijela odluku o neprovođenju istrage. A da li je to opravdano ili ne, treba samo pogledati određeni broj javnih, preduzeća u većinskom državnom vlasništvu koji su na rubu egzistencije ili čak ugašeni za koje smo dali negativno mišljenje, a da nisu procesuirani - govori Nekić.

Ukazuje kako su najsvježiji primjer finansijski izvještaji za preduzeće Zrak Sarajevo, Vitezit, gdje se provodi stečaj.

- Dobili su negativno mišljenje, međutim, mnogi ti subjekti nisu ili neće biti procesuirani. Ali to nije naš problem, tako da kažem. To je problem nekih drugih, mi kao Ured za reviziju radimo u skladu sa našim zakonom, standardima i mandatom koji nam je povjeren.

Mi nismo ničiji servis niti treba da radimo za bilo koju drugu instituciju osim za Parlament Federacije BiH kojem podnosimo izvještaj. A sve daljnje aktivnosti, pošto su naši izvještaji javni, nadležna tužilaštva, pravosudne institucije i policijske agencije mogu da imaju uvid u sve te izvještaje i ako smatraju potrebnim da preduzmu određene aktivnosti, to uvijek mogu.

Ako žele saradnju sa nama, da im neke stvari pojasnimo, uvijek stojimo na raspolaganju - poručio je Nekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.