open-navfaktor-logo
search
Nastavak problema
Fikret Abdić i dalje opstruira Općinsko vijeće Velike Kladuše, Tužilaštvo USK mjesecima "istražuje"
S obzirom na to da zaposleni u postojećoj Stručnoj službi Općinskog vijeća Velike Kladuše opstruiraju rad ovog vijeća, pripremljena je odluka o osnivanju nove stručne službe, kazali su nam u velikokladuškom Općinskom vijeću.
03.07.2023. u 20:00
get url
text
Općinsko vijeće Velike Kladuše
Općinsko vijeće Velike Kladuše

VEZANI TEKST - Fikret Abdić izgubio tužbu, je li završena borba za pečat Općinskog vijeća Velike Kladuše

Odluka o osnivanju Stručne službe Općinskog vijeća naći će se na dnevnom redu sutrašnje sjednice vijeća.

Niz problema u radu Općinskog vijeća nastao je kada je formirana nova većina u kojoj nema Laburističke stranke, čiji je osnivač Fikret Abdić, ratni zločinac i načelnik Općine Velika Kladuša. Abdić ne priznaje novu većinu i izbor predsjedavajuće Općinskog vijeća Bisenije Mušedinović, niti odluka koje donose.

Sjednicama Vijeća ne prisustvuju vijećnici Labirističke stranke, niti sekretar i zapisničar Stručne službe. Zbog opstrukcija, nova većina od 15 vijećnika je podnijela i krivične prijave.

- Po Statutu, Općinsko vijeće ima Stručnu službu i u njoj su radili sekretar i zapisničar, ali za te pozicije je načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić dodijelio svoje službenike. Oni su stali na stranu načelnika i na neki način rade opstrukcije. A u Statutu piše da Općinsko vijeće ima pravo na Stručnu službu koja će isključivo biti u funkciji Općinskog vijeća. Želimo da Stručna služba bude odgovorna Općinskom vijeću, ne samo ovom nego i svakom budućem – pojasnio je Asim Veladžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše.

On je kazao da bi nakon usvajanja Odluke o osnivanju Stručne službe bio raspisan konkurs za izbor sekretara i zapisničara, a služba bi bila finansirana iz dijela budžeta koji pripada Općinskom vijeću.

Također, Općinsko vijeće Velike Kladuše sutra na dnevnom redu ima i Odluku o izradi, upotrebi, čuvanju i uništavanju pečata Općinskog vijeća. Ovo iz razloga jer je nekoliko dana prije nego što je u januaru ove godine nova većina izabrala predsjedavajuću Općinskog vijeća, načelnik Abdić donio odluku po kojoj pečatima, uključujući i pečat Općinskog vijeća, raspolažu načelnik, njegovi pomoćnici i osoba koju načelnik zaduži.

VEZANI TEKST - Nastavljeni okršaji između Fikreta Abdića i nove većine, tri puta u 15 dana se mijenjaju brave u vijećnici

Zbog ovoga nova predsjedavajuća Općinskog vijeća nije na raspolaganju imala pečat, što je bio jedan od razloga zbog kojih je podnesena krivična prijava, prvenstveno protiv Fikreta Abdića. Postojeći pečat Općinskog vijeća je izuzelo Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, a uz odobrenje Ministarstva pravde USK je napravljen novi.

Nakon što je podnesena krivična prijava protiv Abdića, u februaru je pretresena zgrada Općine Velika Kladuša i izuzeti određeni predmeti.

Iz Tužilaštva USK očekujemo odgovor na pitanja da li je istraga pri kraju i šta je Tužilaštvo dosad poduzelo. 

No prema nekim informacijama iz Općinskog vijeća, Tužilaštvo je nedavno izuzelo još neke dokumente iz čega bi se moglo zaključiti da su još u fazi istrage i sakupljanja dokaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.