open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Fejzić: Pravnim putem tražim zaštitu svojih prava, vidjet ćemo šta će donijeti sudski epilog
Smijenjeni zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić izjavio je da trenutno pravnim putem traži zaštitu svojih prava kako bi pokazao gdje su napravljeni propusti Skupštine opštine Srebrenica prilikom njegove smjene.
06.12.2023. u 15:13
get url
text

Na sjednici Skupštine općine Srebrenica koja je održana 23. novembra izglasan je opoziv i smjena zamjenika načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić, a na njegovo mjesto imenovan je Momčilo Cvjetinović, predsjednik Općinskog odbora Srpske demokratske stranke Srebrenica.

- Vidjet ćemo šta će sudski epilog donijeti. Reagovala je međunarodna zajednica, a očekujem i druge reakcije u narednim danima - rekao je Fejzić za Fenu.  

Iz OHR-a su ranije kazali da smjena Fejzića šalje pogrešan signal, posebno imajući u vidu da je nakon njegovog razrješenja Skupština na mjesto zamjenika načelnika izabrala osobu koja je iste nacionalnosti kao načelnik i na taj način naštetila uzajamnom povjerenju i razumijevanju unutar opštine.

Pozvali su Skupštinu općine Srebrenica da u tom kontekstu ispoštuje svoje ustavne i zakonske obaveze.

VEZANI TEKST - Smjenom Fejzića Bošnjaci će za svoje probleme ići SDS-ovcu Cvjetinoviću, članu Ratnog predsjedništva Srebrenice

I iz OSCE misije u BiH su poručili da je Fejzićeva smjena u suprotnosti s principom proporcionalne zastupljenosti, budući da sada i opštinski načelnik i njegov zamjenik dolaze iz istog konstitutivnog naroda.

Time se, upozoravaju, narušava i dugogodišnja praksa u Srebrenici, gdje su u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o lokalnoj samoupravi RS, dužnosti načelnika i zamjenika načelnika Općine bile povjerene osobama različite etničke pripadnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.