open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
EU ozbiljno zabrinut zbog RS-a; Helez: Ponašanje Košarca u Briselu dobro je za BiH da EU vidi ko pravi probleme
Ponašanje i nastup SNSD-ovog Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na jučerašnjem sastanku u Briselu dobro je za Bosnu i Hercegovinu kako bi Evropska unija vidjela ko pravi probleme, ocijenio je za Faktor Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine i član delegacije BiH na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između EU-a i BiH.
20.07.2023. u 16:27
get url
text
Zukan Helez, Borjana Krišto i Staša Košarac u Briselu
Zukan Helez, Borjana Krišto i Staša Košarac u Briselu

VEZANI TEKST - Faktor u posjedu EU dokumenta: Šta je Košarac tražio da se izbaci, a Helez nije dozvolio

Osim Heleza (SDP) i Košarca, u delegaciji BiH je bila i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (HDZ).

Evropska unija, odnosno njene članice, jučer je pripremila dokument kao zajedničku izjavu s kojom su se trebali usaglasiti Krišto, Helez i Košarac. Košarac je tražio da budu izbačeni dijelovi te izjave, a kako Helez nije popustio, dokument nije potpisan. 

- Tražio je da se izbaci pasus o osudi Evropske unije odluka NSRS-a i secesionističkog djelovanja Milorada Dodika i RS-a. I drugi pasus je želio izbaciti u vezi sa Srebrenicom, odnosno da svi u BiH moraju priznati i osuditi genocid u Srebrenici - pojasnio je Helez. 

Na pitanje kakvu smo poruku poslali takvim nastupom Košarca, odgovorio je:

- To je dobro za BiH da vide ko pravi probleme. EU je usvojio taj svoj dokument nevezano za naše stavove - dodao je Helez. 

Na kraju je, kazao je, prezadovoljan sastankom.

- Prezadovoljan sam jer nam ljudi daju podršku, za razliku od naše javnosti, oni misle da je Vijeće ministara BiH uradilo nekoliko dobrih strategija, zakona, odluka i drugih akata koji su bitni na EU putu. A imamo vremena do oktobra - rekao je Helez. 

Naime, na kraju sastanka zaključeno je da BiH i njeni organi moraju ubrzati napore na ispunjenju 14 prioriteta, te da BiH u tome ima punu podršku institucija Evropske unije koja očekuje vidljivi napredak do oktobra ove godine, kada se podnosi izvještaj o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Helez je na samom sastanku govorio o naporima koji se čine da se u aktuelnom složenom političkom trenutku u BiH postigne konsenzus te naprave pomaci u korist svih koji u BiH žive. Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane BiH, posebno je ukazao na secesionističko djelovanje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i Narodne skupštine RS-a, a s njegovim stavom su se složili svi dužnosnici EU-a koji su učestvovali na sastanku. 

I iz Vijeća Evropske unije jutros je saopćena izjava, uključujući i pasuse koji su bili sporni za Košarca.

VEZANI TEKST - Delegacija BiH se nema čime pohvaliti u Briselu na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje

Između ostalog, EU je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog zakonodavnih inicijativa i najava u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti sa EU putem Bosne i Hercegovine, uključujući secesionističku retoriku i dovođenje u pitanje ustavnog poretka zemlje.

- EU je izrazio žaljenje zbog usvajanja zakona u entitetu Republika Srpska o neprimjenjivosti odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u entitetu. Ovaj zakon nema pravnu osnovu. EU je pozvao entitetske parlamente da brzo imenuju upražnjene sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kako bi se osiguralo njegovo nesmetano funkcionisanje. EU je nadalje naglasio da se svi politički lideri moraju uključiti u konstruktivan dijalog kako bi se prioritetno pozabavili unutrašnjim političkim pitanjima - dio je izjave koja je jutros saopćena.

Izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog zakonodavnih inicijativa za kriminalizaciju klevete i ciljane na civilno društvo u entitetu Republika Srpska, koje bi, ako budu usvojene, predstavljale jasan korak unazad, te pozvala na njihovo povlačenje.

- EU je naglasio važnost garantovanja slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja, rodne ravnopravnosti, zaštite i uključivanja ranjivih grupa, te osiguravanja inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja za sve. Nakon obilježavanja genocida u Srebrenici, EU je pozvao sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da preduzmu konkretne korake za promicanje ambijenta pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišla nasljeđa rata - istaknuto je.

EU je također pozvao sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže i odreknu provokativne retorike i djelovanja, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje, te da prekinu veličanje osuđenih ratnih zločinaca, kao i da aktivno promovišu pomirenje.

- EU je također naglasio hitnost da Bosna i Hercegovina krene naprijed na svom putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta - stoji u izjavi.

Pozdravili su implementaciju sveobuhvatne strategije o upravljanju javnim finansijama na svim nivoima vlasti. Naglasili su potrebu za jačanjem vladavine prava i poduzimanjem odlučnih koraka za jačanje pravosuđa i prevenciju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

VEZANI TEKST - Krišto i u Briselu o "legitimnom predstavljanju", navodno imaju obećanje "Trojke"

- EU je pozdravio činjenicu da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo nekoliko strategija (o terorizmu, organiziranom kriminalu, pranju novca, migracijama) i nacrte zakona (posebno o integritetu u pravosuđu, sukobu interesa, sprečavanju torture). EU je naglasio da će parlamentarno usvajanje ovih zakonodavnih inicijativa, u potpunosti u skladu sa evropskim standardima, doprinijeti rješavanju ključnih prioriteta Mišljenja i povezanih koraka. EU je pozdravio konačno puštanje u rad kontakt tačke za saradnju sa Europolom, nakon nekoliko godina odlaganja, te izrazila očekivanje da će Bosna i Hercegovina postići konkretne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala.

EU je pozvao na hitno usvajanje zakona o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, u skladu sa acquisem EU-a, kako bi se izbjeglo da Bosna i Hercegovina ponovo bude na sivoj listi - navedeno je.

Naglašena je potreba da se brzo zaključi sporazum o statusu Frontexa, a pozdravili su usvajanje akcionih planova za socijalno uključivanje Roma i prava LGBTI osoba, kao i "značajno poboljšanje Bosne i Hercegovine u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, signalizirajući njenu opredijeljenost na putu ka EU, te naglasio da je potrebno u potpunosti provesti restriktivne mjere".

- Kroz svoju vojnu operaciju EUFOR Althea, EU podržava vlasti Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog okruženja. EU je pozdravio snažnu podršku Bosne i Hercegovine izvršnom mandatu EUFOR-a Althea i njeno kontinuirano prisustvo za stabilnost u Bosni i Hercegovini - navedeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.