open-navfaktor-logo
search
Hoće li Rimac potpisati
Ekonomski fakultet odgovorio ministru: Gavrankapetanović ima našu diplomu, uvjeti konkursa su stvar KCUS-a
Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, novoizabrani ali još uvijek neimenovani generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, trenutno je "na meti" provjera. Tako je federalni ministar zdravsta Nediljko Rimac tražio od Ekonomskog fakulteta u Sarajevu odgovore na pitanja u vezi sa Gavrankapetanovićevom diplomom iz zdravstvenog menadžmenta. 
30.01.2024. u 12:00
get url
text
FOTO: Damir Hodžić

VEZANI TEKST - Gavrankapetanović sutra na Ekonomiji brani završni rad da bi mogao biti direktor Opće bolnice

Ministar Rimac već neko vrijeme navodno odugovlači sa svojim potpisom kako bi Gavrankapetanović mogao preuzeti čelnu poziciju u KCUS-u. S druge strane, članovi Upravnog odbora KCUS-a koji istupaju u javnosti kažu kako je Rimac sve potrebne dokumente dobio. 

Rimac je kontaktirao i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i tražio informacije o diplomi, ali je tu bilo pitanja i u vezi s tim da li Gavrankapetanović s takvom diplomom iz zdravstvenog menadžmenta ispunjava uvjete konkursa?! Sa Ekonomije su poslali jedini mogući odgovor, a to je da oni ne tumače uvjete konkursa bilo čije pa ni u ovom slučaju. No da Gavrankapetanović ima regularno stečenu diplomu, to su potvrdili. 

Prof. dr. Gavrankapetanović, tadašnji vršilac dužnosti direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", 23. decembra 2022. na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu branio je završni rad na postdiplomskom studiju, a na osnovu kojeg je kasnije ispunio i formalni uvjet da bude na čelu ove bolnice. Pitanje ispunjavanja uvjeta za generalnog direktora, ponovo je došlo na dnevni red nakon što je konkurisao za direktora KCUS-a. Gavrankapetanović nema famozni certifikat o obavljenoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta koji se spominje kao neophodan za ispunjavanje uvjeta za direktora, ali ima diplomu magistra u oblasti zdravstvenog menadžmenta, što bi trebalo da je i više nego dovoljno, tvdi i sam Gavrankapetanović.

- Diploma ima daleko veću vrijednost i kvalitet edukacije nego minimalno propisani Certifikat o kontinuiranoj edukaciji iz zdravstvenog menadžmenta. Navedena diploma je bila i više nego dovoljna kada sam biran za direktora Opće bolnice. Kao dokaz postoji pravomoćna presuda Općinskog suda u Sarajevu - objašnjavao je nedavno Gavrankapetanović.

Ekonomski fakultet je odgovorio Rimcu te su naveli kako je Gavrankapetanović diplomu magistra menadžmenta, smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu, stekao na ovom fakultetu na programu koji je zajednički master program sa Ekonomskim fakultetom u Zagrebu. Master program je trajao dva semestra. 

Osim činjenica da je prof. Gavrankapetanović stekao diplomu nakon II ciklusa studija, Ekonomski fakultet upućuje ministra Rimca da odgovore na daljnja pitanja potraži kod nadležnih institucija.

VEZANI TEKST - Sjednica UO naredne sedmice; Stevanović: Ako se Rimac ne očituje o Gavrankapetanoviću do 8. februara, mi ćemo...

U svom odgovoru između ostalog navode:

- Ekonomski fakultet nije nadležan za pružanje tumačenja u vezi ispunjenosti uvjeta po raspisanim konkursima za radna mjesta u privatnom/javnom sektoru s obzirom da izdate diplome sadrže relevantne informacije o završenom program i zvanju koje kandidat(i) dobijaju nakon završetka studija. Ispunjenost uvjeta procjenjuje institucija/preduzeće kod koje kandidat aplicira za radno mjesto.

Kompletan odgovor Ekonomskog fakulteta možete pročitati ispod.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.