open-navfaktor-logo
search
Kako radi "Trojka"
Efendić o Karamatiću, Arnelu Isaku, kupovini glasova u KS i helikopteru
Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se nakon skandalozne izjave zastupnika Marija Karamatića (HSS) koji je rekao da za njega Sarajevo nije slobodna teritorija, na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je održana 25. jula.
26.07.2023. u 23:09
get url
text

Zastupnici iz opozicije su zatražili zasjedanje Etičke komisije i da se Karamatić odstrani sa sjednice, dok su pojedinci iz parlamentarne većine poput Damira Nikšića (Naša stranka) ovu skandaloznu i šokantnu izjavu Karamatića nazvali "malim ispadom".

Na kraju je sjednica prekinuta.

- Da je Arnel Isak izabran u rukovodstvo Parlamenta FBiH umjesto Edine Gabela, ne bi bio sazvan Etički odbor Parlamenta nakon skandaloznih izjava Marija Karamatića, koalicionog partnera sarajevske "Trojke". Da nije sazvan Etički odbor ne bi bilo ni prijedloga za sankcionisanje i isključivanje sa sjednice Karamatića, nakon čega je sjednica Parlamenta prekinuta jer parlamentarna, nasilu sklepana većina, niti smije kazniti Karamatića koji je jedan od njih, niti ga može ne kazniti nakon svega što je rekao, pa je najlakše da Parlament ne radi do septembra dok se sve ne zaboravi, a svakako ne radi ni od aprila kada je visoki predstavnik nametnuo vladu - napisao je Efendić na Facebooku i dodao:

- Da Edina Gabela kao potpredsjednica parlamenta nije iskoristila poslovničku mogućnost sazivanja Etičkog odbora, "Trojka" bi njegove skandalozne izjave o slobodnoj teritoriji izvan Kantona Sarajevo deeskalirala na nekom međustranačkom sastanku nakon kojeg bi nas obavijestili da su sa Draganom Čovićem dogovorili da će ubuduće fokus biti na onome u čemu se slažu, iako ima stvari u kojima se ne slažu. A slažu se oko toga da u rukovodstvo Parlamenta izaberu Isaka, u Ustavni sud Marina Vukoju. Da sjednica Parlamenta nije prekinuta, Vukoja bi vjerovatno već bio sudija Ustavnog suda BiH.

U međuvremenu, dok Parlament Federacije BiH ne bude radio, "Trojka" će se baviti kupovinom zastupnika u Kantonu Sarajevo kako bi i tu našli nekog Isaka, a onda imenovali njegovog ministra ili ministre. Ostaje još samo da im kupe helikopter, da se ministri mogu malo vozati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.