open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Džaferović o optužbama da SDA koči evropski put: Laži i zamjena teza, evo šta znači zakon koji su jučer uvrstili
To znači da RS sutra može realizovati prijetnju Milorada Dodika o otcjepljenju, a da BiH nema učinkovit pravni mehanizam da to spriječi. Eto to znači taj predloženi zakon od jučer.
Autor: M. R. S.
19.03.2024. u 09:09
get url
text
Delegati SNSD-a, HDZ-a, SDS-a i HDZ-a 1990 optužili su jučer SDA da koči evropski put Bosne i Hercegovine jer je Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine napustio sjednicu ovog doma čime je izgubljen kvorum i sjednica je prekinuta.
Razlog zbog kojeg je Klub Bošnjaka, dakle svih pet delegata iz reda bošnjačkog naroda, odlučio napustiti sjednicu jeste to što su SNSD, HDZ, SDS i HDZ 1990 izglasali da u dnevni red uđe SDS-ov prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim se između ostalog "istjeruju" strane sudije. Zakon su u Klubu Bošnjaka ocijenili protivustavnim. U ovom klubu su dva delegata iz SDA, te po jedan iz DF-a, Stranke za BiH i vladajućeg NiP-a.
Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda bh. Parlamenta, odgovorio je na ove optužbe stranaka iz RS-a i HDZ-a, nazivajući ih zamjenom teza i laži.
Istakao je da je članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u jedan od ključnih ciljeva SDA koja je uvijek činila sve što je mogla da BiH napreduje, te optuživati SDA da nešto koči je jeftina fraza i izbjegavanje odgovornosti vladajuće koalicije.
- Kada su u pitanju evropske integracije i ispunjavanje uvjeta za dobijanje pregovaračkog statusa, SDA je puno toga učinila. U trenutku kada vladajuća koalicija dođe u probleme, SDA je ta koja je poduzimala aktivnosti.
Vladajuća koalicija se nije mogla dogovoriti oko paketa integriteta Izbornog zakona pa ga je SDA predložila, a onda se vladajuća koalicija dogovorila da obori hitnu proceduru u Domu naroda s namjerom da ne usvoje te izmjene Izbornog zakona.
Dalje, kada je u pitanju Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, vladajuća koalicija nije u nekoliko pokušaja uspjela donijeti taj zakon. Pa smo onda mi, Klub Bošnjaka, tražili hitnu sjednicu i na našu inicijativu je zakazana i zakon je usvojen. Zatim, kada je u pitanju Zakon o sprečavanju sukoba interesa, zastupnici SDA su predložili zakon i bio je kvalitetniji i više usklađen s evropskim standardima nego ovaj koji je usvojila parlamentarna većina – podsjetio je Džaferović.
Kazao je da je ovo nešto što je bilo samo u posljednjih nekoliko mjeseci djelovanja nesposobne vlasti, da ne spominje 2015. godinu i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nakon kojeg je pokrenut proces intenzivnijih odnosa, popunjavanje upitnika i pred kraj prošlog mandata preporuku da se BiH dodijeli kandidatski status.
- Mi jesmo opozicija, ali uvijek konstruktivna. Nikada nismo opozicija državi, ali uvijek ćemo biti opozicija nesposobnoj i nametnutoj vlasti – naglasio je Džaferović.
S druge strane, istakao je da je zakon o Ustavnom sudu BiH, koji su jučer iz HDZ-a, SNSD-a i SDS-a "ugurali" u dnevni red sjednice Doma naroda Parlamenta BiH, udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.
- Predlagati zakon kojeg nije bilo moguće predložiti po Ustavu, da bi se urušio Ustavni sud je udar na ustavni poredak BiH. Ustav BiH daje ovlaštenja Ustavnom sudu BiH da donese pravila svog rada, propisuje kvorum. To nije slučajno urađeno. Urađeno je jer mi imamo takav sistem i što se pretpostavljalo da možemo doći u jednu vrstu problema koji smo mogli imati jučer – rekao je Džaferović.
Pojasnio je da se predloženim zakonom o Ustavnom sudu BiH predlaže nešto nepojmljivo i protivno prirodi djelovanja bilo kojeg suda, a to je etničko glasanje.
- To znači da RS sutra može realizovati prijetnju Milorada Dodika o otcjepljenju, a da BiH nema učinkovit pravni mehanizam da to spriječi. Eto to znači taj predloženi zakon od jučer. Nadalje, kada su u pitanju međunarodne sudije, u Ustavu piše da Parlamentarna skupština BIH može, dakle ne mora, razmatrati drugačiji način izbora sudija koje sada bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava uz konsultacije s Predsjedništvom BiH. Ni ta odredba Ustava ne govori o odlasku međunarodnih sudija iz Ustavnog suda BiH. Isto tako, uvođenje etničke strukture u sastav Ustavnog suda, kako je predloženo zakonom, suprotno je Ustavu BiH jer sada četiri sudije bira Parlament BiH, a dva suca Narodna skupština RS-a, i nema navođenja etničke strukture. To nije slučajno urađeno – rekao je Džaferović.
Naglasio je da postoje brojne mogućnosti za bojkote i blokade i obilato su se koristile, što je bio osnovni uzrok zastoja na evropskom putu BiH.
- I visoki predstavnik postoji zbog toga da u datom trenutku deblokira proces. I sada oni koji redovno primjenjuju blokade atakuju na visokog predstavnika i Ustavni sud BiH, dvije institucije čiji je osnovni zadatak omogućiti normalno funkcioniranje BiH u ovako kompliciranom uređenju – zaključio je Džaferović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.