open-navfaktor-logo
search
Nakon prekinute sjednice Doma naroda BiH
SNSD i HDZ tjeraju strane sudije iz Ustavnog suda i optužuju SDA; Schmidt: Ovim inicijativama BiH skreće s puta ka EU
Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH je napad na ustavni poredak, smatra Šefik Džaferović.
Faktor
18.03.2024. u 19:56
get url
text
Nakon što je danas prekinuta sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uslijedile su reakcije predstavnika klubova naroda.
Šef Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović objasnio je zašto su delegati napustili sjednicu.
- Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH je napad na ustavni poredak. Klub Bošnjaka ne može rizikovati da neki delegati kažu da neće glasati za zakon, a podržavaju njegovo uvrštavanje u dnevni red - izjavio je Džaferović.
Reagovao je i Ured visokog predstavnika (OHR).
- Christian Schmidt podsjeća članove Parlamenta da bi se smjenom sadašnjih međunarodnih sudija iz Ustavnog suda kršio Ustav i princip nezavisne jurisdikcije. Visoki predstavnik, kao čuvar Dejtonskog sporazuma, ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu.
Visoki predstavnik naglašava da sudije uživaju sigurnost mandata i da uzimanje u obzir etničkih kriterija u donošenju presuda krši svaki međunarodni pravni standard. Sudije treba da donose presude nezavisno i nepristrasno, na osnovu zakona. Ovakvim inicijativama BiH skreće sa evropskog puta - poručeno je iz OHR-a.
S druge strane, delegat Kluba srpskog naroda Radovan Kovačević ustvrdio je da su  delegati Kluba bošnjačkog naroda napuštanjem današnje sjednice ovog doma blokirali BiH u trenutku kada se nalazi na dva dana od odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. 
Delegat u Domu naroda Ilija Cvitanović neopravdanim je ocijenio napuštanje današnje sjednice bošnjačkih delegata, te dodao da je on podržao uvrštavanje na dnevni red Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i da je protiv donošenja ovog zakona.
Šef Kluba delegata hrvatskog naroda Marina Pendeš istakla je da je ovaj potez Bošnjaka opasan za BiH i da to znači da je SDA okrenula leđa evropskom putu države.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.