open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Džaferović o Inzku i muralima: Očekujem da zakon o zabrani negiranja genocida donese prije odlaska
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je danas kako je bio šokiran brojem murala ratnim zločincima u pojedinim gradovima u bh. entitetu Republika Srpska.
06.07.2021. u 14:34
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je u komentaru na njegovu izjavu kazao kako je zakon o zabrani negiranja genocida već davno trebao biti donesen "i od Parlamentarne skupštine i od visokog predstavnika".

VEZANI TEKST - Izliv Valentina u zdrav mozak: Inzko je "šokiran" Mladićevim muralima, gdje je bio 12 godina!?

- To je civilizacijska sramota jer taj zakon još nije donesen. Jutros smo vidjeli vijest da je visoki predstavnik zaprepašten onim što je vidio, te da će poduzeti neke korake kako bi se sramotni murali koji veličaju ratne zločince uklonili. Ja sam prije 15 dana bio u Kalinoviku i vidio jedan takav mural i javno sam za govornicom tražio da se taj mural ukloni. Ja ne gubim nadu, očekujem da se zakon donese i da to učini trenutni visoki predstavnik prije odlaska - kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dodajući: 

- Cijeli svijet se treba dići na noge i tu stvar zaustaviti. Taj anticivilizacijski trend je nešto što prijeti svima, pa i nama u Bosni i Hercegovini. 

Valentin Inzko je obećao da će ukoliko to ne uradi Parlamentarna skupština BiH, on nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida. Prije nekoliko mjeseci, na dato obećanje i ispunjavanje podsjetila su ga i udruženja žrtava, ali i Organizacioni odbor za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.