open-navfaktor-logo
search
Čović sve upregao
Džabe što su Prlić i ekipa dobili 111 godina: Ili treći entitet ili mirni razlaz BiH
Nakon federalizacije BiH, stvaranja trećeg entiteta, kojom će se riješiti "hrvatsko pitanje" o jednakopravnosti, naredni korak je kandidatski status BiH u EU - rekao je lider HDZ-a Dragan Čović na svečanoj sjednici povodom 24. godišnjice utemeljenja HDZ-a BiH, održanoj prije gotovo sedam godina.
10.05.2021. u 22:09
get url
text

VEZANI TEKST - Deklaracija za treći entitet: Hrvatski intelektualci traže tri nacionalne teritorijalne zajednice u BiH

Ideja o federalizaciji BiH, gdje bi svaki konstitutivni narod imao svoj entitet, priča je stara tri decenije. U ratu ciljevi nisu skrivani, a nakon rata nekad se plasirala upakovana u diplomatski celofan, a sada se bez imalo uvijanja direktno priča o tome, što svakako ide u prilog zagovorniku "mirnog razlaza BiH" lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

Hrvatski narodni sabor, "udruga" u Čovićevom vlasništvu koju je koncipirao kao "vladu trećeg entiteta" sa svim potrebnim "odjelima" koji su, ukoliko dođe do ostvarenja njegovih planova, praktično već ministarstva, u martu 2001. godine donio je odluku o uspostavi međukantonalnog/međuopćinskog vijeća kao oblike privremene hrvatske samouprave u Bosni i Hercegovini i Platformu za demokratsku i samoodrživu BiH.

U ovoj platformi navedeno je tada, potrebno je preoblikovanje unutrašnje organizacije BiH u federalnu republiku BiH koja se sastoji od više federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima te istovjetnim načinima zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Federalnim jedinicama, kako su to vidjeli tadašnji član Predsjedništva BiH, lider HDZBiH i HNS-a Ante Jelavić, (koji je pobjegao iz BiH i živi u Hrvatskoj) i ekipa okupljena oko njega, pripale bi sve ovlasti koje nisu izričito dodijeljene-prenesene na "zajedničke institucije federalne republike BiH".

Hrvatska samouprava prije 20 godina ugašena je SFOR-ovim tenkovima.

Federalna jednica sa hrvatskom većinom je treći entitet, što se godinama predstavljalo kao rješavanje "hrvatskog pitanja" i "ugroženosti Hrvata" (ali samo onih koji su u HDZ-u).

VEZANI TEKST - Partneri se uvijek nadopunjavaju u izjavama: Dodik i Čović za treći entitet i ukidanje OHR-a

Hrvatska samouprava jeste ugašena, ali HNS je ostao da živi i nikada nije bio organiziraniji i jači nego je to sada. Posebno ako se uzme u obzir da je okosnica Čovićeve lobističke politike u Briselu EU parlamentarka Željana Zovko. HNS ima svoje posebne odjele, od onog za finansije preko odjela za branitelje do onog za međunarodne odnose, što su faktički preteče ministarstava, a nedostaje još samo da ih se stavi na federalno budžetsko finansiranje.

To je isti onaj treći entitet ili tzv. Hrvatska Republika Herceg-Bosna zbog koje su u Hagu na 111 godina zatvora osuđeni Prlić i drugi, koje je dok su se nalazili u pritvoru u Ševeningenu posjetio upravo Čović.

I sada su se organizirali i "hrvatski intelektualci i predstavnici hrvatskih institucija iz BiH", u organizaciji Matice hrvatske. Održali su skup u Tomislavgradu na temu "Unutarnje uređenje BiH", na kojem je usvojena i Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH i demokratskom uređenju BiH. Model koji predlažu je da se "BiH uredi kao tronacionalna, federalna državna zajednica".

- Ovakvim unutarnjim uređenjem BiH osigurava se Hrvatima i Bošnjacima u Republici Srpskoj, Hrvatima i Srbima u bošnjačkom entitetu, kao i Srbima i Bošnjacima u hrvatskoj teritorijalnoj jedinici slobodno organiziranje u svoje zajednice i povezivanje s nacionalnim entitetima BiH - istaknuto je, uz ostalo, u obrazloženju usvajanja Deklaracije.

Potpisnici spomenute deklaracije od svih hrvatskih stranaka i političkih organizacija traže da odbiju učešće u izborima, ako oni budu raspisani po tom, kako kažu, "neustavnom zakonu".

To praktično znači, da ukoliko ne bude izmjena Izbornog zakona BiH, kakav zagovara Čović, HDZ je spreman bojkotovati izbore 2022.

Potpisnici Deklaracije mogućnost opstanka BiH kao samostalne, funkcionalne i samoodržive zajednice tri ravnopravna konstitutivna naroda, vide jedino pod uvjetom poštivanja tri načela.

Ta načela su da BiH mora ostati cjelovita, ali ne unitarna, zatim da treba biti organizirana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice, i to bošnjačke, hrvatske i srpske, dok se kao treće načelo spominje da nacionalne zajednice ne moraju imati teritorijalni kontinuitet.

VEZANI TEKST - Dodik: Proglasiti RS i "Herceg-Bosnu" nezavisnim, a nezavisnu državu dati i Bošnjacima

Usvajanjem Deklaracije i njezinog zaključka kojim, smatraju potpisnici, ovako unutrašnje uređenje BiH ne krije u sebi nikakvu opasnost za cjelovitu demokratsku trajno i samoodrživu, državotvornu zajednicu Bosnu i Hercegovinu, ona će biti upućena HNS-u sa zahtjevom da se prihvati kao službena politika HNS-a BiH i polazišta za razgovor sa srpskim i bošnjačkim pregovaračima o budućem uređenju BiH kao i razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice o budućnosti i budućem uređenju BiH.

A šta je sve ovo nego li Dodikova priča od prije nešto više od mjesec koji je poručio "da treba ubrzati miran razlaz u BiH i da vjeruje da će brzo doći to vrijeme, te ocijenio da bi Republika Srpska kao nezavisna država sigurno imala bolji standard".

Također, istakao je da je održavanje ovakve BiH pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, te da je moguć samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, tzv. Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake.

Uz HDZ i SNSD-, pritisku na SDA i ostale probosanske stranke, u reformi izbornog zakonodavstva, Čović je sada uključio i hrvatske intelektualce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.