open-navfaktor-logo
search
Ping pong
Dodikova krivična prijava protiv Christiana Schmidta proslijeđena Državnom tužilaštvu
Krivičnu prijavu predsjednika RS-a Milorada Dodika protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta sarajevsko Kantonalno tužilaštvo proslijedilo je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na daljnju nadležnost, saznaje Detektor.
31.08.2023. u 15:54
get url
text

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić, za Detektor je kazala da je prijava predsjednika RS-a Milorada Dodika protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta koju su dobili od Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci, proslijeđena Državnom tužilaštvu.

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo proslijedilo je predmetnu prijavu Tužilaštvu BiH na dalju nadležnost - kazala je Bavčić.

Iz Tužilaštva BiH nisu mogli putem telefona odgovoriti na upit o preuzimanju nadležnosti.

Predsjednik RS-a Dodik podnio je krivičnu prijavu protiv Schmidta Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, koja je dalje proslijeđena sarajevskom kantonalnom tužilaštvu na nadležno postupanje. On je na svom Twitter nalogu napisao da je prijavu protiv Schmidta podnio "zbog neovlaštenog bavljenja poslom visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a".

Ranije je krivičnu prijavu Dodik podnio i protiv tužioca Tužilaštva BiH Nedima Ćosića, koji je podigao optužnicu protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

VEZANI TEKST - Dodikovu prijavu protiv Schmidta tužilaštvo iz Banje Luke proslijedilo Tužilaštvu Kantona Sarajevo

- Krivičnu prijavu sam podnio zato što je Nedim Ćosić podigao optužnicu zbog, kako je navedeno, krivičnog djela neizvršavanje odluka visokog predstavnika - napisao je Dodik u svojoj objavi smatrajući da je Ćosić kao službeno lice Tužilaštva, u namjeri da nanese štetu instituciji predsjednika RS-a te Lukiću, donio nezakonitu odluku, čime je, kako je naveo, počinio krivično djelo povreda zakona i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Za Detektor je potvrđeno da je ova prijava dodijeljena u rad entitetskom javnom tužiocu u RS-u koji će dalje odlučiti u kojem smjeru će se odvijati rad na ovom predmetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.