open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Dodik: Zakone ću potpisati, ako se pritisci nastave do Nove godine ćemo imati referendum o statusu RS
Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, obratio se danas medijima na Kozari povodom posljednjih odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.
02.07.2023. u 13:20
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Ići ću do kraja, proglasit ćemo zakone, ojačati entitetsku liniju, imat ćemo RS, možda nećete imati Dodika...

Schmidt je jučer saopćio "da suspenduje zakone koje je Narodna Skupština RS nedavno donijela, a koje se odnose na odredbe koje donese visoki predstavnik i Ustavni sud BiH.

Dodik je kazao da RS odbacije Schmidta kao visokog predstavnika jer ga nije prihvatilo Vijeće sigurnosti UN-a.

- Radi se o sinhronizovanom napadu na vlast u RS i Srbiji, s ciljem da se sruši vlast u RS i Srbiji, da sruše Aleksandra Vučića i mene. Idu na to da ako skinu jednog, lako će skinuti drugog. Žele da Srbija bude što slabija, jer im to odgovara - rekao je Dodik. 

Ono što je jučer urađeno ima za cilj, kaže Dodik, da se disciplinuje RS, a njen predsjednik prikaže tako da se s njim ne može razgovarati.   

- Razmatramo da tužimo Schmidta njemačkom sudu. Advokati s kojima razgovaramo kažu da je to moguće - rekao je Dodik.

Optužio je i bivšu kancelarku Njemačke Angelu Merkel da se "otarasila" Schmidta.
 
- Ovo je dio projekta koji je smislila Angela Merkel, a koji nije vezan samo za nju, da bi se otarasila čovjeka koji je jedva izašao iz afere "Monsanto". Sklonjen je na dobru platu od 24.000 eura i ne plaća poreze ovdje, jer navodno radi u zoni nesigurnost - rekao je Dodik.

Kazao je da "NSRS neće prihvatiti jučerašnje odluke visokog predstavnika. Problematizirao je i status Brčko distrikta, rekavši da će RS "imati svoj dio Brčkog".

- Kazali su nam da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta i rekli: "Nemoj ko da priđe Brčkom". Zašto su nam to rekli ako je Brčko zajedničko vlasništvo? Jednog dana ćemo prići i imati ćemo svoj dio Brčkog - naglasio je Dodik.

Kazao je kako narod mora znati da SAD kreiraju sve i da su u službi muslimanske politike, te da isto rade i na Kosovu. 

- Mi smo protiv toga da je BiH protektorat i kolonija - kazao je Dodik. 

Ponovio je poznate priče o Ustavnom sudu BiH i preglasavanju Srba i Hrvata.  

- Jednako tako kako žele majorizaciju Srba na Kosovu, tako žele i ovdje. Očekuju da Srbi poštuju odluke Bakira Izetbegovića, Željka Komšića, Denisa Bećirovića. Oni iz Sarajeva žele eliminaciju Dodika i ove garniture - istakao je Dodik.

 Nakon toga je rekao da RS ne planira nikakvu secesiju niti ratni sukob.

Upitao je kako je moguće da još uvijek u Ustavnom sudu BiH sjede tri stranca.

- Kako je moguće da to 30 godina poslije bude ustavno. 

 Poručio je - "što nas ne izbacite iz ove zemlje, rado bi otišli sa svojih 49 posto". 

Rekao je da će zakon potpisati kad dođe u njegovu kancelariju i bit će objavljen u Službenom listu RS. 

- RS će nastaviti da primjenjuje svoje zakone onako kako ih donosi. Ako se pritisci nastave do Nove godine ćemo imati referendum o statusu RS. Nećemo trpiti protektorat kojeg primjenjuju abasade SAD-a, Velike Britanije, političko Sarajevo.  

 VEZANI TEKST - Schmidt: Zakoni RS o visokom predstavniku i Ustavnom sudu BiH blokirani, napad na ustavni poredak krivično djelo

Schmidt je jučer, između ostalog, kazao da nedavnim odlukama NSRS se direktno krši ustavni poredak BiH, a samim time i Dejtonski mirovni sporazum.

- Entitetske skupštine nemaju nadležnost da derogiraju odredbe Ustava BiH i reguliraju jurisdikciju ključnih dejtonskih institucija kao što je Ustavni sud BiH.

- Ovo je napad na Ustavni sud BiH i pokušaj ugrožavanja pravnog i ustavnog okvira zemlje, uključujući i ključne elemente Dejtona, kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi najteže posljedice ovakvog neodgovornog avanturizma vladajuće koalicije u Banja Luci, posljedice snose građane RS. Ja ih poštujem kao slobodne građane u slobodnoj državi kao što su to građani širom BiH i oni ne bi trebali da imaju život u kojem dominiraju samo svakodnevne ideje pojedinaca u ovoj zemlji - naveo je Schmidt.

Izmjenama Krivičnog zakona BiH u dijelovima koji se odnose na podrivanje ustavnopravnog poretka BiH i provođenje odluka visokog predstavnika, onima koji ne provode odluke visokog predstavnika prijeti zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.