open-navfaktor-logo
search
Ponedjeljak u 11 i 55
Dervo Sejdić pozvao građane na proteste ispred OHR-a, ovo je njegova poruka
Dervo Sejdić, jedan od najpoznatijih boraca za prava manjina u Bosni i Hercegovini i apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pozvao je građane da mu se sutra pridruže na protestima ispred zgrade OHR-a u Sarajevu. 
24.07.2022. u 17:18
get url
text

- Ako nas, građane Bosne i Hercegovine sad svojim nametanjem rasističkog Izbornog zakona ne ujedini Schmidt u borbi protiv fašizma i rasizma neće nikad niko drugi. Okupimo se i okupljajmo protestvujući ispred OHR-a dok visoki predstavnik ne odbaci svoj dokument. Pozivam sve građane BiH u 11.55 sati, ponedeljak 25. jula pred zgradu OHR-a - poručio je Sejdić. 

Dervo Sejdić i Jakob Finci, državljani Bosne i Hercegovine, su 3. jula, odnosno 18. augusta 2006.godine, podnijeli predstavke zbog nemogućnosti da se kao Rom, odnosno Jevrej, kandiduju za članove Doma naroda Parlamentarne skupštine i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu oni su se pozvali na kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

VEZANI TEKST - Spremna Schmidtova odluka: Koje su sve izmjene i dopune Izbornog zakona BiH predviđene

Jakob Finci je 3. januara 2007. godine dobio pisanu potvrdu od Centralne izborne komisije potvrdu da, zbog svog jevrejskog porijekla, nije kvalifikovan da se kandiduje za Dom naroda Parlamentarne skupštine. 

Evropski sud za ljudska prava u presudi od 22. decembra 2009. godine osudio je Bosnu i Hercegovinu zbog diskriminatorskog odnosa prema Jevrejima i Romima pri izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH.

- Zabrana manjinama da učestvuju na izborima nema objektivno i razumno opravdanje, i zato je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, koja zabranjuje diskriminaciju - ocijenile su evropske sudije.

Vijeće Evropske unije je 14. decembra 2010. stavilo implementaciju presude Sejdić Finci protiv Bosne i Hercegovine na listu stvari koje država BiH treba da sprovede.

- BiH mora da uskladi svoj ustavni okvir sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava. Vijeće naglašava značaj poboljšanja i pojačanja efikasnosti države i institucija uključujući neophodne ustavne izmjene - navedeno je u dokumentu Vijeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.