open-navfaktor-logo
search
Odata počast
Dan šehida obilježen na području Muftijstva goraždanskog
Drugi dan Ramazanskog bajrama – Dan šehida obilježen je danas širom Muftijstva goraždanskog.
22.04.2023. u 16:29
get url
text

Obilježavanje na području Goražda počelo je okupljanjem na centralnom spomen-obilježju braniocima BPK gdje je položeno cvijeće i odata počast najhrabrijim sinovima BiH, a porodice šehida i poginulih branilaca, kantonalni i gradski zvaničnici te predstavnici Islamske zajednice i brojni građani potom su to učinili i na  mezarjima u ovom gradu. Proučene su dove i položeno cvijeće na mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke.

Nakon podne namaza u Sinan-begovoj džamiji u Goraždu hatma dovu pred duše šehida proučili su imami, vjeroučitelji, polaznici mektebske pouke, članovi Mreže mladih te Odjela za brak i porodicu, kao i brojne džematlije.

- Tokom rata 1992-1995. godine Goražde je izgubilo 2.113 šehida, žrtva je velika, ali smo opstali na ovim prostorima zahvaljujući njima i hrabrim braniteljima. Dug prema šehidima i poginulim braniteljima koji su položili živote za slobodu još uvijek nije ispunjen jer porodice pognulih ne žive dobro s obzirom na male naknade, invalidnine za supruge i supružnike te roditelje šehida. Radimo na tome da kroz zakone Federacije BiH bolje pozicioniramo porodice šehida i poginulih boraca a veliki problem je zapošljavanje djece - podsjetio je  predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde Nedim Kunovac.

Centralno obilježavanje ovogodišnjeg Dana šehida u BiH bit će upriličeno u Goraždu u naredna dva dana.

- Organizacija porodica šehida i poginulih boraca u Goraždu zajedno sa federalnom organizacijom te uz podršku Kantonalnog ministarstva za boračka pitanja i grada Goražda po prvi put u ovom gradu organizuje centralno obilježavanje Dana šehida, tako da ćemo sutra ugostiti porodice šehida i poginulih boraca iz šest kantona u FBiH i Brčko Distrikta - napomenuo je Kunovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.