open-navfaktor-logo
search
Simbol Mostara
Čović: Kome da se ko izvini za rušenje Starog mosta? To je moj Stari most, ne Safetov!
Odgovarajući na pitanje da se od Hrvata očekuje da se izvinu za rušenje Starog mosta, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je istaknuo da će "to morati objasniti (bivši gradonačelnik Mostara) Safet Oručević"?! 
19.02.2024. u 22:09
get url
text

VEZANI TEKST - Novi prošireni snimak s položaja Hrvatske vojske i HVO-a: 30 godina od rušenja Starog mosta

- Ko god sebi prisvoji Stari most u Mostaru, napravio je stratešku grešku. I Bošnjaci tu prave grešku, teško konzumirajući Stari most kao kulturnu i historijsku baštinu svakog žitelja grada Mostara. To je svjetska baština - rekao je Čović komentirajući "navode da Stari most pripada samo nekima".

Naveo je kako je u vrijeme obnove Starog mosta bio u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, te da je i sam svako malo sa nekim od predstavnika dolazio, te ga je, kako je naveo, i među prvima prehodao kada se spojio.

Odgovarajući na pitanje da se od Hrvata očekuje da se izvine za rušenje Starog mosta, gostujući u Bljesak.info live podcastu, Čović je istaknuo da će to morati objasniti Safet Oručević.

- To je moj Stari most. Kome da se ko izvini za rušenje Starog mosta? To će morati objasniti gospodin Oručević. Bošnjačkom narodu? Njemu? Udruženju? Građanima Mostara? Samom sebi? Jedni drugima? Ja sam i za to da se izvinimo jedni drugima ako treba. Još jednom vrlo jasno - to je moj Stari most, ne Safetov! - rekao je Čović.

VEZANI TEKST - Politika i pravosuđe: Koja je razlika između Zlatana Mije Jelića i Dragana Čovića?

Stari most, simbol grada Mostara, srušen je granatama ispaljenim sa položaja HVO-a 9. novembra 1993. godine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Srušeni Stari most sagrađen je između 1557. i 1566. godine, po nalogu sultana Osmanskog Carstva Sulejmana Veličanstvenog, koji je građenje povjerio Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana.

Obnova Starog mosta, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Grad Mostar počela je 2000. Obnova je završena u julu 2004, a ceremonija svečanog otvorenja je upriličena 23. jula 2004.

Čović je u vrijeme rata bio direktor mostarskog Sokola. Visoki oficiri HVO-a potpisavali su slanje logoraša na prinudni rad, a Čović kao tadašnji direktor Sokola tražio ih je te koristio za teške fizičke poslove.

- Molim vas da nam za potrebe ZI Soko omogućite izuzimanje deset zatvorenika, a s ciljem obavljanja određenih poslova – podizanje i postavljanje zaštitne ograde oko ZI Soko… Osiguranje zatvorenika će obavljati Funkcija sigurnosti ZI Soko Mostar - stoji u spornom dokumentu od 22. juna 1993. godine, koji potpisuje Dragan Čović.

Sljedeći dan njegovom zahtjevu udovoljava direktor centralnog vojno-istražnog zatvora Stanko Božić, nakon razgovora s Berislavom Pušićem, tadašnjim šefom Ureda za razmjenu zarobljenika, kojem je u Hagu potvrđena presuda od deset godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.