open-navfaktor-logo
search
Dobrano se zakuhava
Čović kategoričan, da li će pristati Koalicija za Mostar, BH Blok i Izetbegović: Nakon 12 godina Hrvat ponovo gradonačelnik?
Dragan Čović i danas je ponovio kako gradonačelnik Mostara treba biti HDZ-ov kandidat Mario Kordić. 
01.02.2021. u 20:07
get url
text

To je, tvrdi predsjednik ove stranke, i u skladu sa dogovorom koji je ranije postignut sa SDA. Ona partija koja osvoji najveći broj glasova daje gradonačelnika. Čović je naveo da će Gradsko vijeće Mostara biti konstituisano u petak, 5. februara, te da je sve u vezi sa Mostarom prenio na kandidata za gradonačelnika i Gradski odbor HDZ-a.

VEZANI TEKST - Koalicija za Mostar i BH blok zagovaraju javno glasanje za gradonačelnika

- Vjerujem da ćemo brzo dobiti gradonačelnika i da će to biti paket. Gradsko vijeće je konstituisano po modelu koji smo usaglasili da moramo imati maksimalne i minimalne kvote. Ako je HDZ-ov gradonačelnik jasno je da će predsjednik Gradskog vijeća biti Bošnjak, ne mora, ali je logično. Isto tako kompletna Gradska uprava će biti podjednak odnos predstavnika politika jednog, drugog, pa i trećeg naroda u BiH - rekao je Čović.

On je pojasnio da su dosadašnji pregovori sa SDA išli u tom pravcu da onaj ko dobije relativni većinu predloži gradonačelnika, a da je jasno da je to HDZ i Kordić.

- HDZ je osvojio 13 mandata. Druga stranka je SDA sa devet mandata. Po logici stvari, HDZ će dati gradonačelnika. Mi možemo ići i do trećeg kruga glasanja, opet će proći Mario Kordić. Ako želimo brzo nešto napraviti, a mislim da to Mostaru treba, ja bih to uradio u narednih 10 do 15 dana. Dogovoriti ko su partneri u vlasti, ko god da jesu, pozvali smo ih sve, neka mladi ljudi sjednu, neka se napravi potpuno nova administracija da ovaj grad počne disati normalno - kaže Čović.

S druge strane, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, govoreći o rezultatima izbora u Mostaru za FTV prošle sedmice, poručio je da je sve do Mostaraca.

- Ako ne žele da imaju grad slučaja, neka nađu kompromis. Mislim na Mostarce političare. Moraju biti spremni na kompromis. Ne mogu znati samo šta neće i koga neće i šta nije dobro. Da SDA nije bila spremna na kompromis, ne bi ni došlo do izbora - kazao je Izetbegović. 

Dodao je da ne ide da gradonačelnik Mostara nastavi biti Hrvat, vrijeme je da to bude Bošnjak.

– Među njima je Guzin dobio najviše glasova. I zašto tražiti da neko ko je dobio pet ili šest puta manje glasova bude gradonačelnik? Mislim da to treba biti Bošnjak i ne vidim kako bih mogao promijeniti taj stav. Taj kompromis je pretjeran jer bi urušio stav SDA za ubuduće – rekao je predsjednik SDA.

Danas su se prvi put nakon Lokalnih izbora održanih 20. decembra u Mostaru, prvi put sastali predstavnici političkih subjekata koji će u naredne četiri godine participirati u Gradskom vijeću Mostara. Sastanak je okončan bez konkretnih zaključaka. Koalicija za Mostar kandidirat će Zlatka Guzina za gradonačelnika, dok će u ime BH Bloka to biti Irma Baralija, a postoji mogućnost da i SDP kandidira Armana Zalihića. 

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću, odnosno 24 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećnika.

U slučaju da u posljednjem krugu dva preostala kandidata dobiju isti broj glasova, gradonačelnik će postati mlađi kandidat. 

HDZBiH ima 13 vijećnika, HRS tri, Koalicija za Mostar 11, Bh. blok šest, Prva mostarska partija i koalicija "Ostajte ovdje" po jednog.

Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća bit će održana 5. februara. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.