open-navfaktor-logo
search
Rudari u neposluhu
Čeka se odgovor Elektroprivrede i ministarstva: Federalni sindikat ima dva prijedloga za RMU Zenica, jedan je zatvaranje
Mi u naredna dva dana očekujemo da Elektroprivreda, resorno ministarstvo i rukovodstvo rudnika, dodaje Husić, kreiraju opredjeljenje u vezi s daljenjim statusom i sudbinom rudnika u Zenici.
Autor: J. B.
12.03.2024. u 15:48
get url
text
Sinan Husić
Sinan Husić
FOTO: J. Bojić
Rudari Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica već sedam dana su u radničkom neposluhu i ne silaze u jamu jer ove godine nisu dobili niti jednu plaću. Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine jučer ujutro je Elektroprivredi BiH, rukovodstvu RMU Zenica i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, dostavio dopis u kojim iznosi prijedloge za okončanje agonije u zeničkom rudniku.
- Mi smo u tu problematiku uključeni od 26. februara i poslali smo više akata, posljednji jučer ujutro. Zahtijevamo poduzimanje mjera koje će omogućiti isplatu plaće za januar 2024. godine. Također smo istakli da RMU Zenica zahtijeva da joj se dodijeli status vanrednog stanja i da nakon isplate plaće, treba aktivirati radnike na spašavanju opreme koja se nalazi u pogonu Raspotočje. To rudno polje je devastirano jer se dva mjeseca više radi na očuvanju opreme, nego na proizvodnji uglja - kaže Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.
On ističe da je Sindikat u svom dopisu iznio i dva moguća rješenja za RMU Zenica, a rukovodstvo rudnika i Elektroprivreda se moraju što prije odlučiti koje korake poduzeti.
- Prva opcija je druga i treća faza restrukturiranja rudnika na planu ljudskih resursa, kroz optimalizaciju broja radnika, s tim da se kao u prvoj fazi izvrši uplata zaostalih doprinosa i otpremnina. Dakle, da se radnike, koji se pokažu kao višak, zbrine. Druga mogućnost koju smo predstavili je da se nakon analize pristupi utvrđivanju odluke o trajnom prekidu rada, a prije toga također treba uplatiti doprinose i isplatiti otpreminine u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom. Treba vidjeti i postoji li interes proizvodnih radnika za zasnivanje radnog odnosa u nekom drugom rudniku u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH - navodi Husić.
Mi u naredna dva dana očekujemo da Elektroprivreda, resorno ministarstvo i rukovodstvo rudnika, dodaje Husić, kreiraju opredjeljenje u vezi s daljenjim statusom i sudbinom rudnika u Zenici.
- Spremni smo kao sindikat podržati bilo koju od dvije opcije. Više nema smisla nastaviti raditi na isti način jer i da se sada isplate plaće za januar i februar, već krajem aprila ćemo biti u situaciji da nema uvjeta za isplatu martovske plaće, jer nema proizvodnih rezultata. Od sredine 2021. do kraja 2023. godine smo RMU Zenica osigurali, pored prihoda od isporučenog uglja koji su iznosili oko 50 miliona KM, dodatna 82 miliona KM za podršku tekućem poslovanju. Mi tvrdimo da je 90 posto tih sredstava osigurano zahvaljujući aktivnosti ovog sindikata. Tu je nešto više od 12 miliona koji su iskorišteni za prvu fazu restrukturiranja - navosi Husić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.