open-navfaktor-logo
search
Božićna poruka
Brkić: Otuđenost među ljudima je problem, pitanje je koliko zaista živimo poruke mira i ljubavi
Božić je najradosniji kršćanski blagdan koji vjernicima uprkos svim teškoćama s kojima se današnji čovjek susreće donosi toplinu Božije prisutnosti i blizine. 
24.12.2023. u 09:55
get url
text

Župnik u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Osova fra Željko Brkić u razgovoru za Fenu skrenuo je pažnju na činjenicu da je blagdan Božića u svojoj prirodi ostao blagdan dobrote i ljubavi, da je on i blagdan sentimentalnosti, društvenosti i ljubaznosti, ali i da je postao blagdan konzumerizma. 

- Maleni Isus dotiče nam srca, ulazi u porodice, učvršćuje ljubav muževa i žena u braku, djedove i bake ispunjava ponosom i srećom, mlade i djecu potiče na izvrsnost i požrtvovnost, obnavlja i učvršćuje stara prijateljstva i stvara nova. Ne zaboravlja On ni one koji su napušteni i osamljeni - k njima dolazi u brižljivosti njihovih bližnjih. Jednom riječju Isus je svojim rođenjem u Betlehemu ušao u naš svijet i prožeo ga svojom ljubavlju i blizinom. Budimo hrabri, otvorimo mu svoja srca. I da danas hodeći s njim, svim ljudima, našoj dragoj BiH i čitavome svijetu posvjedočimo Božiju ljubav i blizinu koja nas ispunja radošću, nadom i željom da gradimo svijet po mjeri čovjeka otvorena Bogu - kazao je o značaju Božića fra Željko Brkić. 

Fra Željko podsjeća da se u vrijeme Božića čuju poruke mira, ljubavi i razumijevanja, a pitanje je koliko te poruke zaista živimo. Jer, kako ističe fra Željko, otuđenost među ljudima je problem.

- Manje razgovaramo, manje se razumijemo - zašto je to tako i kako protiv toga - pita se on.

Smatra da ako je Bog toliko naklonjen čovjeku da postaje sudionik ljudske patnje i radosti do kraja, do same smrti, onda kršćanin i svaki iskreni čovjek može savladati sve te nametnute strahove, isključivosti, mržnje, nepovjerenja.

- Iz tog razloga kršćani cijeloga svijeta žele u radosti i toplini ovih svečanih dana ponoviti one velike evanđeoske riječi "Ne bojte se! Evo javljam vam Blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davudovom rodio Spasitelj-Krist Gospodin". Tu poruku koja razbija strahove, isključivost i nepovjerenje u našem svijetu želimo podijeliti sa svima; sa zdravima i bolesnima, sa bogatima i siromašnima, sa onima koji imaju političku ili religijsku odgovornost u javnom prostoru, sa onima koji grade ovdašnje nepravedne ekonomske strukture, sa svakim čovjekom dobre volje u našoj domovini Bosni Hercegovini i diljem svijeta - kazao je župnik u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Osova kod Žepča fra Željko Brkić.

On ističe kako bi volio da ova poruka oživi u konkretnosti ljudskog susretanja, pravednijoj i odgovornijoj politici, u solidarnosti, ekonomiji i ljudskijem pravu te u boljem životu u lijepoj zemlji Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.