open-navfaktor-logo
search
Član Bundestaga
Brand: Zauzeti čvrst stav protiv ekstremista Dodika i Čovića, NATO mora osigurati mir u BiH
Član njemačkog Bundestaga iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), Michael Brand, izjavio je za njemački list Die Tageszeitung da Evropska unija mora "konačno prestati lagati sebe da se sa ekstremistima može osigurati mir".
15.04.2022. u 18:29
get url
text

Naglasio je kako treba zauzeti "čvrst stav protiv ekstremista", odgovarajući na pitanje novinara o članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Novinar Erich Rathfelder, koji još od početka rata u Bosni i Hercegovini izvještava o stanje u zemlji, pitao je Branda da za TAZ prokomentariše "sve veći utjecaj ruskog predsjednika Vladimira Putina na Balkanu".

Brand je odgovorio da je Bosna i Hercegovina već mjesecima bila u fokusu jer je opasnost od novog rata bila vrlo prisutna i prije Putinovog napada na Ukrajinu.

- Osovina od Republike Srpske u Bosni preko Srbije do Rusije je ratno sposobna osovina. Zatim, tu su i bosansko-hrvatski nacionalisti - rekao je on.

Rathfelder je u svom narednom pitanju konstatovao da se zapadne diplomate i misija EU u BiH "i dalje otvoreno dodvoravaju" Dodiku i Čoviću, "iako su obojica otvoreno na strani Putina”, te ga je pitao da to prokomentariše.

- Moramo konačno prestati lagati sebe da se sa ekstremistima može osigurati mir. Moramo zauzeti čvrst stav protiv ekstremista, i to učiniti prije nego što bude prekasno. Njemačka i EU su se u velikoj mjeri izbacile iz igre pogrešnim analizama i pogrešnim angažmanom - odgovorio je Brand.

Brand je prokomentarisao Dodikove izjave na račun člana Bundestaga Adisa Ahmetovića te rekao da "Dodikove uvrede samo treba ignorisati".

On je također govorio o angažmanu EUFOR-a u BiH, te o sigurnosnoj situaciji u zemlji. Prema riječima Branda, najava o jačanju evropskih snaga EUFOR-a "ostaje bez efekta" jer mandat ovih snaga ističe za nekoliko mjeseci, "a produženje neće uspjeti zbog veta Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a".

Naveo je da je generalni sekretar NATO saveza nedavno posebno pomenuo pitanje zaštite BiH. NATO ima pravo na to od Dejtonskog sporazuma.

- Mir mora biti vojno osiguran od strane NATO-a, prije svega u Brčkom, ako želimo efikasno spriječiti sljedeći rat u Evropi - rekao je on.

Brand je oštro kritikovao predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića, koji je prisustvovao obilježavanju 30 godina od osnivanja Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Mostaru.

- Hrvatski predsjednik je nekonzistentni i ekstremistički političar koji se iz bivšeg komuniste pretvorio u ultranacionalistu. On nema toliku moć. Važniji je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji se do sada ponašao proevropski. Ali on je pod pritiskom ekstremističkih nacionalista - rekao je Brand.

- U međunarodnom pravu i u Evropi granice su nepovredive. Hrvatska više ne smije aktivno ugrožavati ustav i državnost susjedne države, ni izvana ni iznutra, već naprotiv, vlastitim ekstremistima mora pokazati granice - dodao je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.