open-navfaktor-logo
search
Hrvatska stranka BiH
Božo Skopljaković o optužnicama protiv hrvatskih pilota, prozvao Milanovića i Čovića
Hrvatska stranka BiH na čijem je čelu Božo Skopljaković reagirala je povodom informacije da je srbijansko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv pet hrvatskih pilota, zbog navodne odgovornosti za ratne zločine tokom operacije "Oluja". 
28.05.2022. u 17:22
get url
text

Uz pitanje "da li su rublje uprljali pojedinci ili je obratno", Hrvatska stranka BiH u saopćenju podsjeća na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je rekao da je "član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik hrvatski partner u BiH, nije etnonacionalist, nije šovinist, ne širi etničku mržnju".

- Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik partner u ovim previranjima. Ko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren. Ako neko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik. Onda ću ja predstavljati Hrvatsku u Evropskom vijeću, izjavio je Milanović ne tako davno. 

Također, naveli su i Dodikovu izjavu o srbijanskim optužnicama. 

- Mi u Republici Srpskoj podržavamo tužilaštvo za ratne zločine Srbije i podizanje optužnice protiv penzionisanih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tokom operacije "Oluja" u kojoj je oslobođena okupirana hrvatska teritorija. Radi bolje i mirnije budućnost zemalja regije svi trebaju odgovarati za ono što su radili tokom proteklog rata, kao što trebamo njegovati kulturu sjećanja - riječi su Milorada Dodika.

VEZANI TEKST - Komšić: Zašto "veliki Hrvati" iz HDZ-a šute o beogradskom progonu hrvatskih pilota

U saopćenju Hrvatska stranka poručuje: 

- Ako Republika Srbija može da sudi svima u okruženju za navodne zločine koji su se desili na teritoriji druge države ko smo mi a ko su oni. Da li, gospoda Dragan Čović koji iz dubine duše vapi, čuvajte Republiku Srpsku, kao i Zoran Milanović koji slavi gospodina Dodika, podržavaju diktatora Republike Srpske i ovakvu politiku da druga država pokreće postupke protiv državljana slobodne, nezavisne, evropske i NATO Hrvatske. Gospodo, ako zdušno podržavate gospodina Dodika onda podržavate i etničko čišćenje počinjeno na prostoru dijela BiH koji se trenutno zove Republika Srpska sa koje je nestalo više od dvije stotine hiljada Hrvata. Sve ratne zločine treba istražiti i pravedno procesuirati, međutim zločinci ne mogu biti pravedni tužioci. 

U ovim teški trenucima za svijet i sve nas lako je razumjeti korumpirane koji izvlače korist samo za sebe i svoju porodicu, ličnu ili stranačku, ali teško je razumjeti one koji ih podržavaju, je li to isti interes ili naivno vjerovanje da korumpirani mogu donijeti dobro čovječanstvu.

Stav gospodina Dodika nije nešto što bi nas trebalo zabrinjavati ali stavovi i ponašanje predsjednika RH i tzv. nositelja europskih vrijednosti koji se predstavlja kao "liderom" Hrvata u BiH su zabrinjavajući a još više zabrinjava odobravanje javnosti na ovakve i slične postupke - navodi se u saopćenju koje potpisuje Božo Skopljaković. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.