open-navfaktor-logo
search
Pravosnažna presuda
Bivši ministar unutrašnjih poslova TK Sulejman Brkić osuđen na 10 mjeseci zatvora
Kantonalni sud Tuzla je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sulejmana Brkića i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.
04.07.2023. u 14:56
get url
text

- On je osuđen na spomenutu kaznu zatvora zbog toga što je svjesno iskorištavao službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od augusta 2019. do februara 2020. godine te više puta protivzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v. d. direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a u vezi s internim preraspoređivanjem većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome - navode iz Tužilaštva.

Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v. d. direktor odbili, dodaje se u saopćenju, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu.

Također, pravosnažnom presudom Brkić je oslobođen optužbe za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja te Kantonalni sud Tuzla, za razliku od prvostepene presude, nije izrekao osuđenom ni sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.