open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Sabora IZ BiH
Bičakčić: Ovo je Schmidtova vlada i njegova odgovornost je velika
Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kaže da je vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine oktroisana od strane visokog predstavnika.
01.05.2023. u 21:19
get url
text

- Ovo je Schmidtova vlada. Nadam se da ću biti uspješna i ne želim je unaprijed osuđivati. Odgovornost je visokog predstavnika za njeno buduće djelovanje velike - poručio je on za FTV. 

Smatra da intervencije Christiana Schmidta nisu na fonu rješavanja ustavnih nedosljednosti kojih ima podosta u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- Imamo brojne presude međunarodnog suda u smislu ljudskih prava i potrebnih intervencija na Ustav, ništa od toga nije riješeno. Nažalost, čeka nas još dosta posla da bi se taj ozbiljan posao ustavne konstitucije Bosne i Hercegovine zaokružio - naglašava Bičakčić. 

Bičakčić kaže da baš i ne voli visoke predstavnike.

- Imam loše iskustvo za mnoge od njih, a oko Schmidta ne znam šta posebno kazati jer nisam uključen u ovo njegovo direktno postupanje. Sada je formirao Vladu, uklonio blokade i vidjet ćemo šta će dalje biti - poručio je. 

Smatra da cijela situacija oko formiranja vlasti u Federaciji može doprinijeti produbljivanju podijeljenosti društva.

- Inače kod Bošnjaka imamo tzv. udrobljavanje političkog tijela sa bezbroj stranaka. Potrebno je pokrenuti proces integracije i okupljanja, naravno na različitim opcijama, neka bude i centar, lijevo, desno. Ali dovoljne su tri opcije, nema potrebe za ovim konglomeratom - pojasnio je svoj stav Bičakčić. 

Naglašava da je optimista i da vjerujem u budućnost Bosne i Hercegovine.

- Vjerujem da će unutrašnji politički dijalog doći i napraviti rješenje unutar BiH, sa malom intervencijom međunarodne zajednice. Ona je dosad mnoge stvari kočila. Trebaju ili ozbiljno raditi ili pripremiti izlaznu strategiju kako će završiti ono što je u Dejtonu ostalo nezavršeno - istakao je. 

Govoreći o položaju Bošnjaka u aktuelnom političkom ambijentu Bičakčić kaže da se ne razlikuje od položaja Srba i Hrvata.

- BiH je formirana na osnovu referendumskog pitanja, na osnovu ravnopravnosti i građana i naroda BiH. Treba primijeniti tu formulu i doći do stvarne ravnopravnosti i građana i naroda u BiH. Neke stvari ako gledate parcijalno može se izvući zaključak da je neko ugrožen, ali globalno to neće biti. Sloboda je osnova, u demokratiji postoji i dok god ona nije ugrožena postoji mogućnost da se stanje popravi - rekao je Bičakčić. 

Bičakčić navodi da mu je posebna čast što je izabran za predsjednika Sabora IZ BiH.

- Posebno ću se potruditi da otvorimo pitanje ugovora sa državom i da tražimo to rješenje. vjerujem da ćemo naći rješenje i da ćemo potpisati ugovor sa državom. Nekad se smatralo da je to naša država i da nije potrebno da imamo ugovor, ali s obzirom da druge vjerske zajednice imaju ugovor sa državom, Islamska zajednica također treba imati ugovor sa državom - istakao je on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.