open-navfaktor-logo
search
Evropske integracije
Bećirović: Zaista ne znam čemu se Trojka raduje, dva velikodržavna projekta su se nadvila nad BiH
Ne treba biti apsolutni pesimista pa se podsjetiti šta se desilo s Turskom i njenim ulaskom u EU, ali ne treba biti ni euforičan, jer opasnost za BiH je sada mnogo veća nego prije
Autor: Am. S.
13.03.2024. u 21:59
get url
text
Zijad Bećirović
Zijad Bećirović
Evropska komisija jučer je dala preporuku za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji s Bosnom i Hercegovinom. No koliko zapravo trebamo biti optimistični i čija je to zasluga pitali smo Zijada Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana.
- Čelnik HDZ-a Dragan Čović se zahvalio zvaničnom Zagrebu  i premijeru Andreju Plenkoviću (HDZ), dok Milorad Dodik (SNSD) kaže da nije zadovoljan, a što bi bio kad je Ruska Federacija i protiv integracije Bosne i Hercegovine u EU, o čemu s vremena na vrijeme takav stav iznese i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Trojka (SDP, NiP i Naša stranka) kaže da je zaslužna i raduje se, zaista ne znam čemu, jer treba još da isporuči Izborni zakon po volji Dragana Čovića i Andreja Plenkovića – započinje Bećirović.
Iz međunarodne zajednice, dodaje, kažu da se BiH promijenila i da je napredovala.
- Čini se da je sa napretkom BiH istovremeno "napredovao" i ojačao utjecaj Ruske Federacije u BiH. Putinovci su faktički vladari BiH. Analitičari smatraju da je i EU napredovao u svojoj nemoći i strahu od Ruske Federacije.
Ne treba biti apsolutni pesimista pa se podsjetiti šta se desilo s Turskom i njenim ulaskom u EU, ali ne treba biti ni euforičan, jer opasnost za BiH je sada mnogo veća nego prije. Dva velikodržavna projekta su se nadvila nad BiH. Traže svoje države u BiH i traže ustupke od "probosanskih" stranaka da ono što nisu ratom uspjeli ostvariti da to završe i ovjere "potpisom" i u tome su u ofanzivi – naveo je on.
Mišljenja je kako treba razmišljati o sljedećem koraku u okviru EU-a.
- Ali ne da o BiH "brinu" zemlje poput Hrvatske i Mađarske, sa pomagačima Francuskom i Nizozemskom. Danas već nakon Merkel mogu biti pokretači mehanizama u cilju zaštite BiH i brzog ulaska u EU zemlje kao Slovenija, Španija Češka, pa čak i Njemačka – zaključio je Bećirović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.