open-navfaktor-logo
search
Brisel
Von der Leyen potvrdila: Evropska komisija će preporučiti otvaranje pristupnih pregovora sa BiH
Bosna i Hercegovina će biti na dnevnom redu u predstojećem samitu koji će biti održan 21. i 22. marta u Briselu.
Radio Slobodna Evropa
12.03.2024. u 09:48
get url
text
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je potvrdila da će ova institucija tokom dana preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.
Tokom govora na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta ona je ocijenila da je Bosna i Hercegovina učinila više napretka od kada je dobila status kandidata nego za više od jedne decenije.
- Naravno, potrebno je još napretka da bismo se pridružili našoj Uniji. Ali zemlja pokazuje da može da ispuni kriterije za članstvo i težnju svojih građana da budu dio naše porodice. Zbog toga ćemo danas (12. mart) odlučiti da preporučimo Vijeću otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom - izjavila je Von der Leyen.
Formalnu preporuku će Evropska komisija saopćiti kasnije popodne nakon sastanka kolegija.
Izvještaj koji će biti objavljen, prema riječima predsjednice Evropske komisije, jeste "činjenična analiza najnovijih dešavanja" te jasna slika stanja u zemlji.
Ona je spomenula da je Bosna i Hercegovina sada u potpunosti usklađena sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što je prema Von der Leyen, "ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja", prenosi RSE.
Spomenula je usvajanje važnih zakona, kao i poboljšanje upravljanja migracionih tokova, pristanak ministarstva pravde da u domaću krivičnu evidenciju uvrsti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i početak rada upravnog odbora za izgradnju mira.
Izvještaj Evropske komisije i preporuka u dokumentu će biti predmet rasprave na nivou šefova država i vlada EU-a koji donose konačnu odluku o otvaranju pregovora o članstvu.
Bosna i Hercegovina će biti na dnevnom redu u predstojećem samitu koji će biti održan 21. i 22. marta u Briselu.
BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.
Godinu dana kasnije, u decembru 2023. godine, lideri EU-a su izrazili spremnost da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, te su pozvali Komisiju da u martu objavi izvještaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će služiti za odluku lidera EU-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.