open-navfaktor-logo
search
Niko ne reaguje
Fondacija: Balvanima uništena nekropola stećaka u Hadžićima; Vlasnik pilane: Imamo dozvole, nijedan stećak nije uništen
Faktor
15.04.2024. u 12:23
get url
text
FOTO: Emir Medanhodžić/FB
Predsjednik Upravnog odbora Fondacije Čuvari baštine - Bassania Emir Medanhodžić saopćio je da je uništena nekropola stećaka Gomjenica u selu Gradac u Hadžićima.
Medanhodžić je ovu vijest podijelio na svome Facebook profilu.
- Ekipa Fondacije Feđa i Emir krenula je u obilazak dijela nekropola u Hadžićima vođena odličnom knjigom Derviša Jasike iz 2015. godine gdje su popisane sve nekropole u ovoj općini. Tražeći nekropolu Gomjenica u selu Gradac izgubili smo puno vremena jer je nismo mogli naći, sve dok nas jedan lokalni mještanin nije odveo do pilane Klejton (vlasnik Omer Šehić) gdje smo vidjeli samo jedan stećak zguran uz ogradu. A onda smo shvatili katastrofalnu činjenicu da je vlasnik pilane istovario ogromne balvane preko nekropole koja je prema opisu od prije 10 godina imala osam stećaka od kojih jedan posebno lijep sa simbolom dvostruke spirale - napisao je Medanhodžić i dodao:
- Što je najgore, to tako stoji već 10 godina i da niko od nadležnih institucija ne reaguje. Pozivamo kantonalni Zavod za zaštitu kulturnih spomenika i njegovog direktora Borisa Traparu da pošalje nadležnu inspekciju da se ova nekropola zaštiti. Smatramo da su stećci naša najvrednija kulturna baština i da Kantonalni zavod treba da radi u svim općinama kantona, a ne samo od Baščaršije do Marijinog Dvora.
Priložio je fotografije stećaka od prije 10 godina kao materijalni dokaz i fotografije trenutnog stanja.
- Ako sada ne zaustavimo i ne sankcionišemo ovakve pojave koje ćemo uskoro objaviti za kojih 50 godina nećemo imati više išta štititi. Čuvajmo našu baštinu - poručio je Medanhodžić.
Almir Šehić, vlasnik pilane Klejton, tvrdi da 25 godina preduzeće postoji i trupci sve to vrijeme stoje na istom mjestu. 
- To zemljište je naše privatno vlasništvo 1/1, a mi nemamo nikakav problem ako Zavod smatra da je to vrijedno da to izmjeste. Stećci nikad nisu bili nikako ni kategorisani, zaštićeni ili ograđeni. Imamo sve dozvole za rad, 25 godina radimo i postojimo tu - rekao je Šehić.
Dodao je da nijedan od stećaka nije uništen ni oštećen tokom njihovog rada.
- Stećci stoje na istom mjestu gdje su i stajali, niti ih je ko dirao niti pomjerao, niti je ijedan oštećen - naveo je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.