open-navfaktor-logo
search
Zakazani za 21. februar
Bakalar: Opstrukcije izbora u Srebrenici i Doboju su moguće; Tabaković: Ostat ćemo u raljama sistema RS-a
Ponovljeni lokalni izbori u Srebrenici i Doboju zakazani su za nedjelju, 21. februar, ali je pitanje da li će do njih zaista i doći.
03.02.2021. u 10:53
get url
text

Naime, izbore finansiraju lokalne zajednice sa 50 posto, baš kao i država, odnosno Vijeće ministara. S obzirom na to da je SNSD burno reagovao nakon poništavanja rezultata izbora u Doboju i Srebrenici zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti, može se očekivati opstrukcija kadrova ove stranke u Vijeću ministara.

VEZANI TEKST - CIKBiH: Ponovni lokalni izbori u Srebrenici i Doboju 21. februara

Sličan scenarij mogao bi se desiti i kada je u pitanju Ministarstvo finansija BiH na čijem čelu je Vjekoslav Bevanda, kadar HDZ-a BiH koji je također nezadovoljan ponavaljanjem izbora u Travniku koji bi se trebali održati 11. aprila.

Upravo je Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, na jučerašnjoj sjednici izrazio nadu da će državne institucije ispuniti svoj dio obaveza.

- Novac treba što prije. Moram naglasiti da su lokalne zajednice, mislim na Srebrenicu i Doboj, promptno reagovale i oni su osigurali svoj dio novca. Šta će biti kada je u pitanju državni nivo? Svjestan sam da je sve moguće, pa i prolongiranje izbora u Srebrenici i Doboju, kao što je već bio slučaj sa Lokalnim izborima 2020. Želim da vjerujem kako će prevladati politička zrelost i da neće biti opstrukcija kako bi lokalne zajednice funkcionisale u punom  kapacitetu, ali znam da se i to može desiti – kaže Bakalar za Faktor.

Osvrnuo se na krivične prijave koje podnio SNSD protiv šest članova CIK-a BiH i troje sudija Apelacionog suda BiH zbog kako su naveli, "nesavjesnog rada u službi, kršenja zakona…".

VEZANI TEKST - Doboj, Srebrenica, Travnik: Da li će Dodik uz pomoć Čovića blokirati nove izbore?

- Ako je donošenje zakonitih odluka krivično djelo, onda je to nešto novo u bh. praksi. Dosad nisam čuo za to – prokomentarisao je Bakalar.

U Srebrenici smtraju da je ostalo premalo vremena da se organizuju ponovljeni izbori.

- Imat ćemo danas ili sutra sastanak Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" na kojoj ćemo zauzeti jasan stav. Nismo zadovoljni zato što u obzir neće biti uzeti glasovi poštom, radi se o 800 glasova koji mogu biti prevaga kada je u pitanju ishod izbora u Srebrenici. Također, CIKBiH je svu krivicu svalio na biračke odbore čiji članovi ne mogu biti jednako odgovorni.

Recimo, član odbora koji identifikuje glasače može manipulisati, a onaj koji nadglega ubacivanje glasačkih listća u kutije jednostavno nema prostora za malverzacije. S obzirom na to da se moraju formirati novi birački odbori, mislim da je nepunih 20 dana premalo vremena za to. Ljudi se boje ući u odbore jer se protiv mnogih vode postupci. Najavljeni su supervizori, ali ne znam kako oni mogu pomoći regularnosti izbora. Čini mi se da ćemo ostati u raljama sistema entiteta RS-a – kaže Alija Tabaković, probosanski kandidat za načelnika Općine Srebrenica ispred koalicije "Moja adresa: Srebrenica".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.