open-navfaktor-logo
search
Novac iz budžeta BiH
Doboj, Srebrenica, Travnik: Da li će Dodik uz pomoć Čovića blokirati nove izbore?
Centralna izborna komisija BiH još nije zakazala sjednice na kojima će biti donesene odluke o datumu održavanja prijevremenih izbora u Travniku i Ustikolini, te ponovnih u Doboju i Srebrenici.
28.01.2021. u 14:50
get url
text

Danas je održana sjednica na kojoj je zaključeno da će se odmah Ministarstvu finansija BiH i Uredu za zakonodavstvo uputiti zahtjev za osiguranje sredstava iz tekuće rezerve za održavanje prijevremenih izbora u Ustikolini i Travniku, te ponovnih izbora u Srebrenici i Doboju. 

Sud BiH je jučer odbacio svih 11 žalbi koje su politički subjekti podnijeli na odluke CIK-a o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenicu, te odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Općine Travnik jer je pobjednik bio kandidat SDA Mirsad Peco koji je preminuo na dan održavanja izbora. 

Načelnik Ustikoline Esed Radeljaš također je preminuo, te će i za ovu općinu biti raspisani prijevremni izbori za načelnika. 

VEZANI TEKST - Sud BiH odbio sve žalbe: CIK donosi odluku o datumu održavanja izbora u Srebrenici, Doboju i Travniku

Nekoliko je faktora koji su presudni za utvrđivanje datuma održavanja prijevremenih izbora u Ustikolini i Travniku, te ponovnih u Doboju i Srebrenici. 

Prvobitno je bilo planirano da izbori u Travniku budu 28. marta, međutim, taj dan je vjerski blagdan Cvjetnica. Sedam dana kasnije je Uskrs. Stoga se CIK obratio Vrhbosanskoj nadbiskupiji za stav te je, kako sada stvari stoje, najizglednije da izbori u Travniku budu održani 11. aprila. 

Utvrđivanje datuma održavanja ponovnih izbora u Srebrenici i Doboju blokira drugi presudan faktor, a to je novac. 

Izbore u općini Srebrenica i gradu Doboju, i za nivo načelnika i Skupštine općine/grada u iznosu od 50 posto finansira država, a 50 posto lokalna zajednica. Iz državnog budžeta neophodno je osigurati novac potreban za štampanje glasačkih listića i rad Glavnog centra za brojanje. Od druge polovine novca koji izdvaja lokalna zajednica finansiraju se birački odbori, općinska odnosno gradska izborna komisija. 

Zbog žestokih negodovanja koja stižu iz SNSD-a zbog odluka CIK-a da poništi izbore u Doboju i Srebrenici, kao i odluke za Travnik, za očekivati je da Vijeće ministara na čijem je čelu Dodikov čovjek Zoran Tegeltija i Ministarstvo finansija koje vodi Vjekoslav Bevanda planski opstruiraju i blokiraju izdvajanje novca iz tekućih rezervi, čime bi do daljnjeg bili odgođeni prijevremeni i ponovni izbori.  

Tako bi i u Srebrenici i Doboju na ovim pozicijama ostali SNSD-ovi kadrovi, Mladen Grujičić i Boris Jerinić. 

Prema odredbama Izbornog zakona BiH, ponovni izbori (Srebrenica i Doboj) provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, a najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.

No, ne bi bilo prvi put da i u ovim slučajevima budu probijeni zakonski rokovi, kao što je to bilo i sa održavanjem Lokalnih izbora 2020, koji su upravo zbog blokada u Vijeću ministara i neosiguranja novca pomjereni za mjesec. 

Dodik i Čović kako tada, tako i danas, nastavljaju političke igre i pritiske na CIK, nakon što za njegove članove nisu izabrani njihovi "certificirani Srbi i Hrvati".

VEZANI TEKST - Nakon 12 godina uspješnog projekta "slučaja Mostar": Čović državu BiH napravio "slučajem"

O ovoj instituciji gdje god stignu govore da je nelegalna, a za Čovića je "nelegitimna", baš kao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

Podsjetimo, do kraja jula prošle godine bilo je neizvjesno da li će Lokalni izbori 2020. uopće biti održani jer Vijeće ministara nije uplatilo potrebnih 4,2 miliona KM. 

Tada je Dodik preko Tegeltije, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović preko ministra finansija Vjekoslava Bevande doveo u pitanje održavanje Lokalnih izbora 2020. I jedan i drugi su pokušavali blokadama izdejstvovati da oni budu održani tek 2022. godine kada i Opći izbori. 

Stoga, ne treba biti iznenađenje ako isti scenarij bude primjenjen i na Srebrenici i Doboju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.