Time su potvrđene odluke Centralne izborne komisije BiH od 21. januara. CIK će sada zakazati sjednicu na kojoj će donijeti odluke o održavanju ponovnih izbora u Doboju i Srebrenici, te prijevremenih u Travniku. 

Osam žalbi, podsjećamo, upućeno je na odluku o poništavanju izbora u Doboju. Žalili su se SNSD, SP, SDS, DNS, Koalicija "Doboj u srcu", PDP, Narodni pokret "Banja Luka zove", Demos-Prva srpska demokratska stranka.

VEZANI TEKST - Poništeni izbori u Srebrenici i Doboju, utvrđene brojne izborne malverzacije

Žalbe na odluku o poništavanju izbora u Srebrenici uputili su inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" i koalicija "Zajedno za Srebrenicu", dok je žalbu na odluku o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Travnika uputio HDZBiH.

U Srebrenici će biti raspisani ponovni izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine općine Srebrenica, a u na Doboju na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

U Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika.

Ponovni izbori (Srebrenica i Doboj) provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, a najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.