open-navfaktor-logo
search
Ugroženi životi pacijenata
Apel visokom predstavniku Schmidtu da izmijeni propise na jedan dan i omogući nabavku aparata za zračenje UKC-u Tuzla
Na zračenje u ovom trenutku čeka 100 pacijenata iz UKC-a Tuzla, a taj broj se svake sedmice povećava za 15 do 20 novooboljelih od malignih bolesti
Autor: J. B.
15.04.2024. u 13:24
get url
text
Upućen apel s UKC-a Tuzla
Upućen apel s UKC-a Tuzla
Vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla prof. dr. Šekib Umihanić, održao je danas sastanak sa predstavnicama uduženja koja okupljaju onkološke pacijente. Sa sastanka je poslan hitna apel za pomoć u nabavci linearnog akceleratora za zračenje oboljelih od karcinoma, koji u UKC-u nije u funkciji od februara prošle godine.
Podsjećamo, od marta prošle godine UKC je raspisao dva tendera za nabavku aparata za zračenje oboljelih od malignih bolesti, ali su oba oborena nakon žalbi jednog od ponuđača. Zbog toga pacijenti moraju ići u bolnice u Banjoj Luci, Zenici i Mostaru, ali kapaciteti ovih bolnica premašuju broj pacijenata iz TK kojima je terapija zračenjem neophodna, pa je doveden u pitanje i život desetaka pacijenata.
Prof. dr. Šekib Umihanić
FOTO: J. Bojić
- S obzirom na prijetnju po zdravlje i živote velikog broja pacijenta, kao i činjenicu da je finansiranje radioterapije isključivo u domenu institucija Federacije BiH, a zbog nepostojanja uslova za sprovođenje radiotretmana u UKC Tuzla, pozivam visokog predstavnika Christiana Schmidta da razmotri mogućnost da izmijeni propise na jedan dan i da svojom odlukom omogući Vladi FBiH ili Vladi Tuzlanskog kantona da izvrši nabavku opreme i uređaja za radioterapiju za potrebe UKC Tuzla po, uslovno rečeno, određenom vidu skraćenog i hitnog postupka nabavke - kaže se u apelu koji je danas uputio direktor Umihanić uz podršku udruženja pacijenata.
U Kantonalnoj bolnici Zenica i Kliničkom centru Banja Luka se iz UKC-a Tuzla može liječiti po 20 pacijenata mjesečno, u Kliničkoj bolnici Mostar njih 15, dok liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nije moguće zbog zamjene aparata za zračenje.
- Mi zaključno s 15. aprilom, imamo 100 pacijenata koji čekaju radioterapiju i s ovom dinamikom zračenja, pouzdano znamo da neće biti ozračeni u optimalno vrijeme, odnosno u roku od dva mjeseca. Iskreno rečeno, mnogi neće ni dočekati radioterapiju. Na sedmičnom nivou imamo između 15 i 20 novih pacijenata kojima treba radioterapija. Dakle, taj broj od 100 nije konačan, nego svakodnevno raste i ide prema velikoj cifri - istakao je Umihanić.
U današnjem apelu Umihanić je rekao i da zahtijeva od predsjedavajuće Vijeća Ministara BiH, premijera FBiH, Ministra zdravstava FBiH, direktora Zavoda zdravtvenog osiguranja FBiH da se aktivno uključe u rješavanje zdravstvenog problema i iznalaženju rješenja za liječenje 100 onkoloških bolesnika Tuzlanskog kantona.
- S obzirom da postoji prijetnja po zdravlje i živote velikog broja pacijenta, predlažiti ću nadležnim da se, između ostalog, proglasi vanredna situacija ukoliko postoji i minimum zakonskih mogućnosti za takvu odluku. Također, mole se sve humanitarne organizacije koje djeluju u BiH kao i sve druge prijateljske organizacije, mole se Ujedinjene nacije i Ured Svjetske zdravstvene organizacije u Sarajevu za pomoć u iznalaženju rješenja i osiguranja adekvatnog liječenju onkoloških bolesnika TK - poručio je Umihanić.
On je od Tužilaštva TK zatražio da da istraže sve okolnosti koje su dovele do ugrožavanja zdravlja i života onkoloških bolesnika kojima je određena radioterapija, a u vezi nesprovođenja te terapije od januara 2023. do aprila 2024. godina.
- I sama sam onkološki pacijent i nadam se da ćete što prije doći do rješenja i da će naši pacijenti dobiti liječenje. Bilo koji odlazak na terapiju je težak, psihički i fizički. Konkretno, ja sam prošla hemoterapije i znam da je odlazak u Banju Luku, Zenicu ili Sarajevo, jako je težak i kompliciran. Mi u Kalesiji u udruženju imamo 35 članica - kaže Denisa Avdić iz Udruženja "Nijemi krik" iz Kalesije.
Radmila Hadžimustafić iz Sekcije za oboljele od karcinoma dojke Udruženja žena Tuzla kaže da daje punu podršku UKC-u Tuzla zahtjevima koji su danas izneseni.
- Važno je da dignemo glas i da kažemo da su životi mnogih ugroženi, a vrijeme je jako važan faktor u ovom trenutku - poručila je Radmila Hadžimustafić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.