open-navfaktor-logo
search
Je li samo gas u pitanju
Amerikanci se ponovo ljute na Čovića zbog opstrukcije Južne interkonekcije, spremaju li mu sankcije?
(Ne)izgradnja gasovoda "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovina i Hrvatska" dobila je ovih dana novu, znatno ozbiljniju dimenziju nakon što je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken u pismu poslanom ministru vanjskih poslova BiH Elmedinu Konakoviću zatražio konačno pokretanje ovog projekta. 
18.01.2024. u 21:28
get url
text

VEZANI TEKST - Blinken upozorio Konakovića: Izvršite pritisak na Čovića i uspostavite južnu plinsku interkonekciju

Blinken je u pismu zatražio od Konakovića da "izvrši pritisak na čelnika HDZ-a Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju u vezi s ovim".

Iluzorno je očekivati da Konaković, baš kao ni ostala dva čelnika "Trojke" Nermin Nikšić i Edin Forto, imaju snage (pitanje je i da li to uopće žele) da se otvoreno suprotstave Čoviću. 

Tako ostaje samo da reaguje američka administracija, pa se sve više spominje kako je sve izvjesnije da će se Čović suočiti sa sankcijama State Departmenta.

- Dragan Čović je na korak od američkih sankcija. Povod je južna plinska interkonekcija, a razlozi su dublji - korupcija, povezanost s Dodikom i moguće Rusima, nacionalizam ...

Sankcije su spremne, trebale su biti nametnute prije Nove godine, ali htjelo se probati još jednom - objavio je na Twitteru poznati bh. novinar s američkom adresom Ivica Puljić. 

Da bi se uopće krenulo u projekat, neophodno je u Parlamentu Federacije BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji. No taj dokument povukla je Vlada FBiH. Podsjećamo, Južna interkonekcija trebala bi ići od Zagvozda u Hrvatskoj do Imotskog, zatim na granicu sa BiH, Posušje, Tomislavgrad, Šuicu, Kupres, Bugojno, Novi Travnik / Travnik s odvojkom za Mostar. 

VEZANI TEKST - Murphy: Čović blokira Južnu interkonekciju, izabrao je da slijedi sopstvene interese, a ne stanovnika FBiH

Problem se javio, i to je bilo očekivano, kada je Čović na sto stavio zahtjev da Južnom interkonekcijom upravlja novo preduzeće, podrazumijeva se, koje će voditi kadrovi izabrani od HDZ kadrova, a ne BH-Gas. Da HDZ i Čović neće odustati od ovog zahtjeva, potvrdila je i nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor koja je Južnu interkonekciju proglasila strateškim energetskim pravcem hrvatskog naroda?!

Amerikanci su itekako zainteresovani za Južnu interkonekciju, a razlozi su kao i obično, ekonomsko-politički. U Washingtonu vjerovatno imaju plan da se brodovima doprema američki gas ili gas koji prodaju kompanije iz SAD-a i to je ta ekonomska logika. S druge strane, gledano geostrateški, smanjila bi se ovisnost BiH o ruskom gasu i svemu ostalom što proizlazi iz te situacije.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.