open-navfaktor-logo
search
Aleksandar Vranješ
Ambasador BiH u Srbiji izazvao skandal, podržao Vulina i studentice koje su veličale Mladića: Zašto šute Konaković, Bećirović i Komšić?
Aleksandar Vranješ, novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine, koji je jučer predao akreditive predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću izazvao je već danas diplomatski skandal izražavajući podršku šefu srbijanske obavještajne službe BIA-e Aleksandru Vulinu, čovjeku sa američke crne liste, a podržao je i dvije studentice iz Sarajeva koje su na društvenim mrežama veličale ratnog zločinca Ratka Mladića. 
27.07.2023. u 15:47
get url
text
Aleksandar Vučić, Aleksandar Vranješ
Aleksandar Vučić, Aleksandar Vranješ

VEZANI TEKST - Ko je ambasador BiH u Zagrebu: Dodikov igrač, sloboda govora mu je "negiranje genocida"

O ovom skandalu još uvijek se nije oglasio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, koji inače prvi komentira na Facebooku uglavnom ono što nije u opisu njegovog posla, a najveća poslastica mu je stavljanje meta na čelo novinarima, ali ni članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, koji su podržali Vranješevo imenovanje, iako su znali da mu skandali nisu bili strani ni na prethodnoj ambasadorskoj poziciji u Zagrebu. 

Kada je riječ o Željki Cvijanović, ako reagira, može se očekivati jedino da iskaže podršku Vranješu i potvrdi sve ono što je rekao, jer i do sada je sve radio po nalogu svog stranačkog šefa Milorada Dodika. 

Posebno je indikativno da se nije oglasio "otvoreno pismo" Denis Bećirović, kojeg je Vranješ u maju ove godine, kao člana Predsjedništva BiH izvrijeđao javno i optužio da je "šovinista i srbofob" i da se bavi "prebrojavanjem krvnih zrnaca".

Vranješ je tada izjavio da je Bećirović insistirao da on kao ambasador bude isključen iz protokola tokom njegove posjete Hrvatskoj jer dolazi iz reda srpskog naroda. Iz Bećirovićevog kabineta tada su izjavu ambasadora Vranješa nazvali neosnovanom i tendencioznom.

- Netačne su izjave da se insistiralo na isključivanju ambasadora iz protokola njegove posjete Republici Hrvatskoj. Bavljenje etničkim, "krvnim zrncima" je imanentno podrivačima države Bosne i Hercegovine i nije primjereno profesionalnom djelovanju. Posjeta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ima radni karakter, a u delegaciji učestvuje predstavnik Ambasade BiH u Republici Hrvatskoj - saopćeno je tada iz Bećirovićevog kabineta. 

VEZANI TEKST - Faktor saznaje: Ambasador BiH u Zagrebu, po Dodikovoj naredbi, pokušao blokirati Schmidtov put na Bled

Nije ovo Vranješu prvi diplomatski skandal. U septembru 2021. godine po instrukcijama tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koje je izdao ambasadorima iz reda srpskog naroda da Christiana Schmidta ne priznaju kao prvog čovjeka OHR-a, samo zahvaljujući brzoj reakciji MVP-a BiH stigao je na Strateški forum koji se održavao u Sloveniji, na Bledu. 

Dopis MVP-a o Schmidtovom putovanju iz Sarajeva preko Zagreba do Bleda, Vranješ je tada tri dana držao u ladici i nije ga uputio hrvatskom MVP-u. Schmidt je trebao avionom sletjeti na aerodrom Pleso gdje bi ga dočekala njegova naoružana pratnja, a od Zagreba automobilima nastaviti put kad Bledu. U posljednji tren reagiralo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čelu sa Biserom Turković te je direktno obavijestilo MUP Hrvatske o Schmidtovom putu. 

Samo mjesec poslije, Vranješ se u Zagrebu bez znanja MVP-a i tadašnje ministrice Turković sastao i razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matthewom Palmerom. 

Vranješ je tada Palmeru govorio o Inzkovom zakonu o zabrani negiranja genocida. Kako je saopćeno nakon sastanka, naglasio je da je "posljednja odluka bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka dovela do ograničenja slobode govora srpskog naroda u BiH što je bila kap koja je prelila čašu i upitao ga kako bi reagovali građani SAD-a kada bi im neko ukinuo pravo na slobodu govora definisanu Prvim amandmanom Ustava SAD-a".

Aleksandar Vranješ 

Vranješ je do ambasadorske pozicije došao tako što je godinama zdušno podržavao i branio Dodikove stavove u medijskim istupima, gdje je predstavljan kao analitičar. U tim istupima Vranješ je nastupao kao zagovornik bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije BiH u NATO.

Bio je asistent na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci i prodekan za naučno-istraživački rad, a u medijima je optuživan da je plagirao magistarsku tezu "Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande".

VEZANI TEKST - Da li je i zašto Bećirović tražio da njegovim sastancima u Zagrebu ne prisustvuje ambasador BiH?

U izdanju Službenog glasnika Srbije u septembru 2021. je objavljena naučna monografija "Uspon jedne ideje - Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika". Autori su Aleksandar Vranješ, Nenad Kecmanović i Željko Budimir.

Vulina, kojem je Vranješ danas dao podršku, SAD je sankcionirao pod optužbama za šverc oružjem i narkoticima te zbog otvorene podrške Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

- Podršku Vulinu sam dao i u lično ime i kao ambasador BiH u Srbiji. Republika Srpska i srpski narod veoma dobro znaju koliko su te sankcije neopravdane i nepravedne, jer mi desetljećima trpimo razne oblike pritisaka, sankcija, oduzimanja ovlasti, kršenja ljudskih prava od SAD, OHR i drugih zapadnih zemalja - izjavio je Vranješ ustvrdivši da je SAD kaznio Vulina "samo zato što je Srbin".

Vranješ je Vulinu zahvalio na tome što je dvjema studenticama Fakulteta za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevu, koje su na društvenom mrežama veličale osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i zločine počinjene nad Bošnjacima, osigurao stipendije i smještaj za nastavak studija na Akademiji nacionalne bezbjednosti u Beogradu.

- Time je Vulin dokazao da Srbija stoji iza svih Srba ma gdje živjeli - poručio je bh. ambasador. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.