open-navfaktor-logo
search
Dobio podršku
Ambasador BiH u Srbiji: Cvijanović mi je rekla da nisam dužan da postupim ako bi poziv na konsultacije stigao
Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da je, povodom informacije u medijima da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović tražili od ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića da ga pozove na hitne konsultacije, razgovarao sa članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović i da je dobio podršku za svoj rad.
28.07.2023. u 18:59
get url
text

- Cvijanović me informisala da Predsjedništvo BiH nije raspravljalo na tu temu na sjednici, te da ne postoji saglasnost Predsjedništva da me Ministarstvo vanjskih poslova pozove na konsultacije - naglasio je Vranješ za RTRS.

Ambasador BiH u Srbiji je naveo da je Cvijanović istakla da smatra da nije napravio nikakav prekršaj činjenicom da se sastao sa direktorom jedne institucije u državi prijema.

- Cvijanović mi je iskazala podršku i istakla da nisam dužan da postupim ukoliko bi poziv na konsultacije stigao u Ambasadu, te mi poželjela sreću u daljem radu - istakao je Vranješ.

VEZANI TEKST - Komšić i Bećirović traže od Konakovića da hitno pozove ambasadora BiH u Srbiji na konsultacije

Vranješ ne krije da se sastao sa Vulinom, i da je za taj susret imao dva razloga.

-  Meni položaj omogućava da se sastajem sa svim zvaničnicima na teritoriji Srbije, i na osnovu toga sam se sastao i sa Aleksandrom Vulinom, da mu se zahvalim što je osigurao stipendije za naše dvije studentice koje su zamalo linčovane u Sarajevu i time im vratio mogućnost nastavka školovanja. Mi ne živimo u 12. vijeku već 21. Dakle, niko ne može zbog svojih stavova biti linčovan. Vulin je dobio i našu podršku zbog sankcija SAD-a prema njemu - naglasio je Vranješ.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović zatražili su od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da hitno pozove ambasadora Aleksandra Vranješa na konsultacije u Sarajevo.

- U povodu izjava koje je dao ambasador Bosne i Hercegovine u Beogradu Aleksandar Vranješ na sastanku s direktorom Bezbjedonosno-informativne agencija Republike Srbije Aleksandrom Vulinom, a posebno nakon njegove medijske izjave za iskazivanje zahvalnosti istom zbog davanja stipendije dvjema studenticama, tražimo od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da ambasadora Vranješa pozove na hitne konsultacije u Sarajevo kako bi objasnio svoje postupke.

Potrebno je da MVP BiH sačini informaciju koju će ministar Elmedin Konaković dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.